Hlavní obsah

Lékaři vyzývají Šmuclera a spol.: Raději mlčte a přijďte pomoct

Novinky, Dana Sokolová

Lékaři z infekčních oddělení několika nemocnic varovali na sociálních sítích před podceňováním nemoci covid-19. Vládu žádají o dostatek remdesiviru a jasnou a srozumitelnou komunikaci s veřejností. Obracejí se i na lékaře, kteří nemají bezprostřední zkušenost s infekčními chorobami, aby se zdrželi komentářů ohledně závažnosti pandemie.

Foto: Profimedia.cz

Lékaři a sestry, kteří se přímo starají o covid pacienty, sepsali otevřený dopis

Článek

„Od jarních měsíců bojujeme o zdraví a životy lidí, kteří se nakazili onemocněním covid-19. Pečovali jsme souhrnem o stovky pacientů s těžkým průběhem. Je to práce namáhavá psychicky i fyzicky. Když se pak unavení dostaneme domů a sledujeme mediální výstupy mnohých odborníků, nevěříme vlastním očím,” píší v otevřeném dopise.

Apelují na lékaře a další odborníky, kteří nemají přímou zkušenost s infekčními chorobami, aby buď mlčeli, nebo absolvovali alespoň jednu pracovní směnu na covidové jednotce, kde uvítají jejich pomoc.

Narážejí tak zejména na veřejná vyjádření stomatologa Romana Šmuclera, kardiochirurga Jana Pirka a dalších odborníků, kteří v nedávné petici vyzývají vládu, aby neprohlubovala restriktivní opatření.

Prymula se zlobí. Naštvala ho petice proti koronavirovým opatřením

Koronavirus

Podle nich se v současné době covid vrátil s větší silou, než tomu bylo na jaře. A přestože nechtějí vyvolávat paniku a zděšení, chtějí aby si lidé uvědomili, jak se věci skutečně v současné době v nemocnicích mají.

Lékaři ve výzvě uvedli, že na svých infekčních odděleních bojují o životy lidí, kteří by bez koronaviru měli před sebou dalších deset až 20 let kvalitního života. „Jsou to padesátníci, šedesátníci, aktivní sedmdesátnici, kteří mají pouze nadváhu, nebo vysoký tlak či lehkou cukrovku. Snažíme se všemi prostředky zabránit tomu, aby skončili na ventilátoru, protože pokud se na něj dostanou, přežije jich sotva polovina,” uvedli lékaři.

Zdravotníků s covid-19 je desetkrát víc než před měsícem

Domácí

Lékaři se obracejí také na veřejnost a připomínají, že zatímco na jaře lidé všem zdravotníkům tleskali a pomáhali jim nejrůznějšími způsoby, nyní jdou mnozí z nich svých chováním v podstatě proti nim a žádají od nich i mnohem více.

„Pokud chceme tuhle válku vyhrát, potřebujeme pomoc každého z vás,” apelují.

Nedělejte si marketing, vyzvali vládu

Ve svém dopise zdravotníci nezapomněli ani na vládu, tu především žádají, aby přestala rozhodovat na základě doporučení marketingových poradců, ale epidemiologů a ekonomů.

„Vysvětlujte veřejnosti konzistentním a srozumitelným způsobem, proč a která opatření zavádíte a neměňte je obden ... Zajistěte dovoz dostatečného množství remdesiviru,” stojí v prohlášení.

Pod dopisem jsou podepsáni lékaři Hynek Bartoš z infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, Jiří Sagan z Kliniky infekčního lékařství  Fakultní nemocnice Ostrava či Aleš Chrdle z infekčního oddělení nemocnice v Českých Budějovicích.

Lékaři žádají
Odborníky z různých oblastí medicíny, kteří se rádi vyjadřují v médiích, ale v oblasti infekčních nemocí jsou pouze poučenými laiky s vyhraněným názorem:Prosíme, raději MLČTE! Pokud mlčet nedokážete, přijďte před svým mediálním výstupem na jednu pracovní směnu na covidovou jednotku, uvítáme vaši pomoc.Vládu a státní orgány ČR:Spolupracujte s nejlepšími českými epidemiology a ekonomy, ne s marketingovými poradci.Vysvětlujte veřejnosti konsistentním a srozumitelným způsobem, proč a která opatření zavádíte a neměňte je obden. Konejte a mluvte tak, aby vám veřejnost mohla důvěřovat.Zajistěte dovoz dostatečného množství remdesiviru, abychom jej mohli podat všem pacientům, kteří z jeho podání budou mít prospěch.Všechny občany:Nebojte se! Respektujte ale, že COVID-19 je zákeřný protivník. Projevujte úctu k životu a zdraví lidí kolem sebe. Časté mytí rukou, roušky a rozestupy jsou minimum, co můžete bez větších obětí udělat pro sebe i druhé. Dodržujte vládní nařízení a doporučení odborníků. Nesnažte se vymýšlet, co se dá obejít. Přemýšlejte nad svým konáním, jak minimalizovat riziko přenosu nákazy do rizikové populace - může se to týkat i vás a vašich blízkých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám