Hlavní obsah

Šéf pražských strážníků: Jak jsem v lednu slyšel Vojtěcha říkat, že nic nehrozí, koupil jsem respirátory

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

Už devátý den jezdí hlavním městem kromě dvou odběrových sanitek záchranářů i dvě odběrová vozidla pražské městské policie. Strážníci vybavili ochranou mediky, své vozy předělali na odběrová auta a jezdí pro vzorky. Dokonce i utěšují děti vyděšené z mediků v celotělových ochranných oblecích. A proč to dělají? Protože mohou. Od začátku pandemie měli dostatek ochranných prostředků. O tom a dalších věcech Právo hovořilo se šéfem pražských strážníků Eduardem Šusterem.

Foto: MP hl. m. Prahy

Jedno z odběrových vozidel pražských strážníků.

Článek

Jak to, že pražská městská policie měla téměř jako jediný sbor dostatek ochranných prostředků, když se dostal koronavirus do Evropy?

To si vybavuji přesně. Byl pátek 24. ledna a já jsem se v televizních zprávách koukal na ministra zdravotnictví (Adama Vojtěcha, pozn. red.), jak několikrát opakoval, že nám absolutně nic nehrozí. Nebylo mi z toho lehko. Po krátké konzultaci s náměstkem primátora pro bezpečnost Petrem Hlubučkem jsem vydal pokyn k okamžitému nákupu ochranných prostředků.

Tehdy jsem samozřejmě zvažoval, že by toto rozhodnutí mohl někdo kritizovat

Tehdy jsem samozřejmě zvažoval, že by toto rozhodnutí mohl někdo kritizovat. Jak jsme mohli z rozpočtu vyhodit tři čtvrtě milionu korun v případě, že by měl pan ministr pravdu? V kontextu současné situace bych za to byl vlastně rád. Bohužel se ukázalo, že to bylo správné rozhodnutí.

Kolik ochranných prostředků jste nakoupili a za jaké ceny?

Nakoupili jsme osm tisíc respirátorů, tehdy ještě za úplně normální cenu, 40 až 49 korun za kus bez DPH. Tisíce párů gumových rukavic, stovky litrů dezinfekce a další ochranné prostředky. Vydrželo nám to pro zvládnutí prvního náporu krize. Až tento víkend jsme zásoby doplnili.

Záchranáři ve speciálních oblecích odebrali vzorky seniorům v domovech, kde se objevila nákaza

Koronavirus

I my sami ale stále hledáme cesty, jak naše zásoby doplnit, a nespoléháme pouze na to, co dostaneme. Teď se nám například podařilo koupit 1200 litrů dezinfekce z Neratovic.

To, že se cítí strážnici chránění, se projevilo i v jejich nasazení a ochotě pomoci ostatním?

Samozřejmě i to asi sehrálo svou roli. Byli jsme svědky toho, jak lidé v Praze čekají doma ve strachu na testování i čtyři pět dní. Na jednání krizového štábu jsme nabídli pomoc – jednu z odběrových sanitek řídí náš strážník a přes noc jsme v servisu předělali dvě naše vozidla a vytvořili z nich další dva odběrové vozy, které už devátý den jezdí po Praze a vozí mediky, kteří lidem odebírají vzorky.

Foto: Petr Janiš, Právo

Ředitel pražské městské policie Eduard Šuster

Kde jste sehnali další strážníky, z nichž se stali záchranáři a řidiči? Nemají strach?

Obavy naši lidé z nákazy samozřejmě mají, ale nikdo neodmítl, za což mají mé velké uznání. Všech dvacet lidí, kteří se ve výjezdových autech střídají ve skupinách, tak aby se nepotkali a nehrozilo riziko šíření nákazy, jsou strážníci řekněme od stolu. V dobách míru se věnují prevenci kriminality a přednášejí na školách. Všichni se zapojili. Jsou plně vybaveni a chráněni, a dokonce plní i další funkce při odběrech.

Jak reagují lidé, když čekají sanitku a zaparkují u nich strážníci?

Nejdřív pořádně koukají, jak vím od kolegů z terénu. Je to velká změna v reakcích lidí na městskou policii. Já sám jsem z toho až překvapený. Jsou velmi vděční. Vybavili jsme i mediky, se kterými jezdíme, respirátory třídy FFP3, rukavicemi a dezinfekčními prostředky. Zbytek dodala pražská záchranná služba a hygienická stanice.

Nakažených pražských hasičů už je 31

Koronavirus

Mezi těmi, kteří se testům podrobují, je bohužel i spousta dětí. Ty se mediků oblečených do ochranných obleků od hlavy až k patě trochu bojí. Abychom je povzbudili a pomohli jim odběr statečně zvládnout, vozíme pro ně v autech drobné dárky a naši, ne tak děsivě vypadající strážníci, je uklidňují.

Projevila se nějak konkrétně účast vašich vozidel a lidí při odběrech?

Z té šílené čekací listiny, kterou jsme viděli víc než před týdnem, se seznam čekatelů postupně dařilo zmenšovat a zkracovat lhůtu, po kterou lidé doma na odběr čekají. Za osm dní, kdy jezdíme, už jsme ve spolupráci s mediky zajistili více než 900 odběrů. A doposud to díky perfektní spolupráci se záchrannou službou funguje výborně. Velké poděkování a uznání všech si však zaslouží především medici, kteří provádějí odběry.

Reklama

Výběr článků

Načítám