Hlavní obsah

S testováním nově pomůže Akademie věd. Zvládne až 4000 vzorků denně

Vláda se podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly dohodla s Akademií věd (AV) a Univerzitou Karlovou (UK) na pomoci při testování pacientů na přítomnost koronaviru. Prymula to oznámil v úterý po jednání vlády. Kapacita testování by se tak mohla zvýšit až o 4000 vzorků denně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula

Článek

„Navážeme spolupráci s Akademií věd a Univerzitou Karlovou. Jde o Ústav organické chemie a biochemie. Mají výraznou kapacitu, která je mnohonásobkem toho, co máme v Česku nyní, a jsou denně schopni zanalyzovat až 4000 vzorků. Teď řešíme, jestli používat komerční sety a které, případně jestli jsou oni schopni vytvořit své vlastní sety. Jde nám hlavně o kapacity,” uvedl Prymula.

Koordinátorem testování má být biochemik Jan Konvalinka a prorektor pro vědeckou činnost UK. Akademie věd to oznámila v tiskové zprávě.

Jeden krok a laboratoře mohou otestovat za pár dní všechny, tvrdí lékařka

Koronavirus

„Jedním z nejdůležitějších opatření, jak zvládnout krizi způsobenou šířením nového koronaviru SARS-CoV-2, je zajistit dostatečné testování populace. Věřím, že tato aktivita může zásadním způsobem navýšit kapacity v testování přítomnosti koronaviru,” uvedl k nabídce Petr Dráber, ředitel Ústavu molekulární genetiky AV ČR.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Fakultní nemocnici Brno už nabídli pomoc s testováním na koronavirus vědci z Biofyzikálního ústavu AV. „Vědečtí pracovníci se zaškolí v nemocnici a v ústavu pak budou testovat izolovanou RNA na přítomnost viru SARS-CoV-2," řekla ředitelka Biofyzikálního ústavu Eva Bártová. Další regionální pracoviště, Biologické centrum AV v Českých Budějovicích jedná s tamní nemocnicí, která však pomoc s testováním zatím nepotřebuje.

Testovat vzorky na nákazu novým typem koronaviru může v ČR dosud 30 laboratoří. Nejvíc jich je v Praze (9) a Moravskoslezském kraji (5). Z krajů chybí jen na Vysočině.

Chybí testy

Problémem však zůstává nedostatek testů. Takzvané rychlotesty, které nezkoumají přítomnost samotného viru, nýbrž protilátek, a fungují na principu odběrů krve, nikoliv stěrů, by podle ministra vnitra Jana Hamáčka měly dorazit již ve středu z Číny.

Podle Prymuly dostanou výjimku a nebudou muset mít evropský certifikát. „Dohodli jsme tady výjimku, protože byl používán při diagnostice v Číně,” uvedl Prymula.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám