Hlavní obsah

Roušky rozdělily Beskydy. Lidé z toho mají legraci

Právo, Aleš Honus

Kocourkov, zmatek, komedie. Taková slova používají v Beskydech nejen turisté, ale i provozovatelé hotelů a restaurací nacházejících se na hranici Moravskoslezského a Zlínského kraje. Zatímco v prvním kraji platí už téměř dva týdny povinnost nošení roušek ve všech vnitřních prostorách, ve Zlínském už nikoliv. Problém ale je, že turisté často netuší, kde se zrovna nacházejí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Personál restaurace na vrcholu lanovky na Pustevnách nosí roušky (na snímku).

Článek

Absurdita celé situace je zvlášť patrná v areálu Pusteven, které hranice protíná. Dvě ze zdejších restaurací jsou v Moravskoslezském kraji, od těch ve Zlínském jsou vzdálené jen několik desítek metrů.

Když zákazníci zjistí, že si u nás musí nasadit roušku a ve vedlejší restauraci ne, tak prostě jdou ke konkurenci.

„Jsme tady samozřejmě v konkurenční nevýhodě. Když zákazníci zjistí, že si u nás musí nasadit roušku a ve vedlejší restauraci ne, tak prostě jdou ke konkurenci. Už jen z principu, protože v podmínkách Pusteven je to nařízení skutečně absurdní,“ řekl Právu číšník restaurace na horní stanici lanovky, která se nachází na samotném okraji katastru Trojanovic, což je ještě Moravskoslezský kraj.

Zákazníci jsou přitom na povinnost nasadit si roušku upozorněni hned u vstupu, kde je k dispozici i dezinfekce.

Moravskoslezská hygiena čelí kvůli náhle zavedeným restrikcím dvěma žalobám

Domácí

„Ale abychom za každým běhali, aby si u vchodu nasadil roušku a sundal si ji až u jídla, to bychom nedělali nic jiného. Někteří lidé si z toho dělají legraci a nikdo se jim nemůže divit,“ dodal další číšník.

Pořád nějaké změny

Podobný zmatek panoval mezi turisty v uplynulých týdnech také na hranicích Olomouckého a Moravskoslezského kraje v Jeseníkách, kde donedávna platila podobná pravidla. Jak řekla provozní hotelu Figura pod Pradědem, lidé všechna nařízení berou s humorným nadhledem.

„Naši hosté to berou tak, že žijeme v Kocourkově. Provozujeme dvě chaty, které jsou od sebe vzdáleny několik kilometrů. Hotel Figura je v Moravskoslezském kraji, chata Švýcárna v kraji Olomouckém. Ale změny přicházejí tak často, že lidé tu roušky stejně nosí v pohotovosti. Takže dá se říct, že je jim to jedno,“ řekla provozní hotelu Figura Šárka Adamčíková.

Také hotel Praděd, který se nachází na samotném vrcholu nejvyšší hory Jeseníků, řešil ještě v minulém týdnu řadu dotazů, kdy a jak si nasadit roušky.

Maďar: Roušky v metru se určitě rušit nebudou, spíš se zavedou i jinde

Domácí

Několik dní už ale na Bruntálsku neplatí povinnost je nosit. Hygienici uznali, že je tady skutečně jen velmi málo nakažených, nařízení platné pro celý Moravskoslezský kraj po šesti dnech přehodnotili a Bruntálsko z něj vyňali.

„Vysílač s hotelem se nachází v Moravskoslezském kraji, ale našli se lidé, co se s námi hádali, že je to v Olomouckém a že roušku mít nemusí. Naštěstí z toho nikdo nedělal velkou vědu a brali jsme to s humorem,“ dodal provozní hotelu Praděd Tomáš Hrazdil.

Reklama

Výběr článků

Načítám