Hlavní obsah

Řecko otevřelo pláže a lidé se nahrnuli k moři. Odstupy hlídají drony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řekové se v sobotu nahrnuli k moři, kde se znovu otevřelo více než 500 pláží v rámci postupného uvolnění koronavirových opatření. Snahu ochránit obyvatele před covidem-19 se země snaží vyvážit se záměrem oživit turistický sektor, na němž je závislé živobytí mnoha lidí, napsala agentura Reuters.

Foto: Yorgos Karahalis, ČTK/AP

Horko vyhnalo Řeky na pláže

Článek

Pro mnoho Řeků to byla první velká výprava na veřejné místo od okamžiku, kdy země začala tento měsíc uvolňovat protikoronavirová karanténní opatření. Otevření pláží se příhodně potkalo s letošní první vlnou horka; všichni milovníci slunce a vody ovšem musí dodržovat pravidla společenského odstupu, která stanovují dokonce i to, jak daleko od sebe mají být slunečníky.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Na 1000 metrech čtverečních nesmí být více než 40 lidí a tyče slunečníků musí být čtyři metry od sebe, zatímco mezi jejich okraji musí být alespoň metrový prostor, uvádí vládní manuál, který je doplněný i diagramem.

Na oblíbené pláži Alimos jižně od Atén stáli lidé ve frontě od časného rána, aby získali místo na slunci. „Tohle je pro nás, starší lidi, to nejlepší... zajít na pláž a trochu se uvolnit poté, co jsme museli být zavření doma,” řekl Jannis Tentomas, který už překročil sedmdesátku.

Foto: Yorgos Karahalis, ČTK/AP

Zaměstnanec dezinfikuje lehátko na pláži poblíž Atén.

Manažer pláže Nikos Venieris uvedl, že zatím návštěvníci pravidla dodržují, a vyjádřil naději, že to tak vydrží celé léto. „Vydáváme se po neprobádané cestě a nevíme, kde skončí,” dodal. Na sousední pláži létal nad slunícími se lidmi dron, který tlampačem upozorňoval návštěvníky, aby udržovali bezpečnou vzdálenost.

Řecko v porovnání s okolními státy zaznamenalo jen zlomek počtu nakažených - více než 2800, z nichž 160 zemřelo. Od čtvrtého května začalo postupné zmírňování karanténních opatření, která platila od poloviny března. Jedenáctimiliónová země patří v Evropě ke státům, které jsou nejvíce závislé na turistice; v Řecku tvoří asi pětinu ekonomiky.

Po otevření pláží budou moci lidé od 17. května chodit na mše a o den později se otevřou archeologické památky včetně Akropole. Od pondělí bude také povoleno cestování po pevninské části Řecka a na Krétu, a od 25. května i mezi jednotlivými ostrovy. Zahraniční návštěvníky by představitelé turistického ruchu chtěli uvítat v červenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám