Hlavní obsah

Razantní nárůst nakažených koronavirem není druhá vlna epidemie, tvrdí ministr Vojtěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Razantní nárůst počtu případů nákazy novým koronavirem Sars-CoV-2 není druhá vlna. V nedělním diskusním pořadu Partie televize Prima to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Za nárůstem je situace na Karvinsku, kde se podle něj budou opatření zpřísňovat.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Článek

„Z našeho pohledu to není druhá vlna,“ řekl ministr Vojtěch a pokračoval: ”Není to otázka plošného nárůstu v rámci celé republiky”. Poukázal na to, že třeba počet případů v Praze klesá. Téměř polovina sobotních případů je podle něj z Karvinska, kde se budou opatření zpřísňovat. Připomněl také, že se v oblasti plošně testuje.

V neděli je zatím 125 nově nakažených koronavirem

Koronavirus

Podíl nově potvrzených případů koronaviru na počtu testů se v sobotu oproti pátku zhruba ztrojnásobil na 13,96 procenta. Je tak nejvyšší od 10. března, kdy se v Česku začínala nákaza šířit. Počet provedených testů v sobotu klesl ve srovnání s pátečními více než 4300 testy asi o polovinu na 1862. Naproti tomu množství nových případů nákazy stouplo o více než polovinu na 260, což byl největší denní nárůst od 8. dubna.

Už páteční nárůst o 168 nakažených překonal denní přírůstky případů koronaviru za více než dva měsíce. V pátek ale hygienici zahájili plošné testování pracovníků těžební firmy OKD na dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku, kde je další lokální ohnisko také v dole ČSM-Jih.

V Barceloně našli stopy koronaviru v odpadní vodě z loňského března

Koronavirus

Právě v okrese Karviná je podle údajů ministerstva aktuálně nejvyšší podíl nově potvrzených případů nákazy na obyvatele. Na 100 tisíc obyvatel tam připadá asi 136 případů za posledních sedm dní. V sousedním okrese Frýdek-Místek, kde je druhý nejvyšší výskyt, je asi 23 případů na 100 tisíc obyvatel, tedy šestkrát méně než na Karvinsku.

Noční můra epidemiologů. Na pláže rozpálené Británie jako by se přišli koupat všichni

Evropa

Z plošného testování na koronavirus ve společnosti OKD na Karvinsku vychází až deset procent pozitivních testů. Zatím je ale vyhodnocena jen část vzorků, řekl Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice v Ostravě. Plošné testování pracovníků dolů a jejich blízkých má pokračovat do úterý. Celkem má být otestováno přes 3000 lidí.

Od března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo doposud v republice zaznamenáno 11 306 případů covidu-19. Většina nakažených se už z nemoci vyléčila, nemocných je aktuálně 3277, v nemocnici je 117 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám