Hlavní obsah

V Barceloně našli stopy koronaviru v odpadní vodě z loňského března

Nový typ koronaviru Sars-CoV-2 se možná objevil v Barceloně už loni v březnu. Tvrdí to vědci ve studii Barcelonské univerzity, kteří odhalili stopy koronaviru ve vzorcích odpadních vod. Závěry vědců se ještě ověřují. Pokud se potvrdí, znamenalo by to, že koronavirus – oficiálně odhalený loni v prosinci v Číně – mohl být v Evropě už mnohem dříve, než se dosud předpokládá.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Pláž u Barcelony (ilustrační foto).

Článek

Studie Barcelonské univerzity zkoumala kvůli pandemii covidu-19 také zmrazené vzorky odpadních vod z období od ledna 2018 do prosince 2019 a došla k překvapivému výsledku. „Všechny vzorky byly negativní na SARS-CoV-2 s výjimkou toho z 12. března 2019, v němž byla prokázána sice malá, ale jasná přítomnost SARS-CoV-2,“ citovala šéfa studie Alberta Bosche univerzita ve svém prohlášení.

Bosch dodal, že vzhledem k častým návštěvám turistů v Barceloně je pravděpodobné, že podobně starý vzorek by se mohl najít i v jiných evropských metropolích. Podle Bosche zřejmě byla u tehdejších nemocných považována jejich choroba za chřipku, která má podobné příznaky jako nemoc covid-19.

Koronavirus byl v Turíně a Milánu už v prosinci. Prozradily to splašky

Koronavirus

Tento měsíc rovněž italští experti oznámili, že podle zkoumání starších vzorků odpadních vod zjistili dřívější výskyt v Itálii. Genetickou informaci viru SARS-CoV-2 našli ve vzorcích odebraných loni 18. prosince v Miláně a Turíně a letos 29. ledna v Boloni.

V Evropě byl první potvrzený případ nákazy koronavirem SARS-CoV-2 oznámen letos koncem ledna ve Francii. Předtím byly hlášeny případy v Číně, která ten vůbec první oznámila začátkem prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám