Hlavní obsah

Rakousko ruší omezení pohybu, otevírá restaurace a hotely

Vídeň

Od pátku se lidé v Rakousku mohou opět volně pohybovat. Od 15. května se v zemi znovu otevírají restaurační zařízení a kavárny. Od 29. května mohou v alpské republice opět začít fungovat hotely a penziony. Česko otevření restaurací i hotelů plánuje aktuálně na 25. května.

Foto: Pool, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz

Článek

Novinky oznámil v úterý rakouský ministr zdravotnictví Rudolf Anschober. Opouštění přísných opatření je ovšem postupné a má svá pravidla, upozorňuje vláda.

Lidé se mohou opět volně pohybovat, ovšem musejí mezi sebou dodržovat metrový odstup. Scházet se mohou v maximálně desetičlenných skupinách. Přísnější pravidla platí pro restaurace. Ty otevřou 15. května, ale jejich provoz bude omezený.

Otevřeno smějí mít pouze do 23.00. U jednoho stolu mohou sedět maximálně čtyři dospělí hosté a jejich děti. Personál bude muset nosit roušky. Mezi hosty bude muset být metrový rozestup. Skupinové rezervace nebudou možné a hosté si nemohou volně vybrat stůl, ale musí je usadit personál.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Jsme si vědomi velké touhy po normálním životě,“ řekla ministryně cestovního ruchu Elisabeth Köstingerová. Podle ní je ale zapotřebí dodržovat disciplínu, díky které nastal momentálně příznivý vývoj. Úřady ale mohou podle ministra zdravotnictví Anschobera v jakoukoli chvíli uvolňování zastavit, pokud se začnou statistiky ohledně epidemie nemoci covid-19 vyvíjet nepříznivě.

Rakousko o letní turistice jedná s EU, možná se otevře Čechům

Cestování

„Od poloviny května se mohou otevřít zoologické zahrady a venkovní památky, pokud lze mezi návštěvníky udržovat minimální vzdálenost jednoho metru. Ubytovací zařízení se mohou znovu otevřít od 29. května,“ řekla ministryně. Ve stejný den jako ubytovací zařízení se otevřou i plavecké bazény. Podmínky pro otevření a návštěvy těchto zařízení budou ještě oznámeny. Na webových stránkách Obchodní komory by měla být k dispozici pravidla pro hosty a návštěvníky.

V Rakousku se dosud koronavirem nakazilo 15 258 lidí, aktuálně je ale infikovaných jen 2208 osob. Reprodukční číslo, tedy údaj o tom, kolik jeden infikovaný nakazí dalších lidí, se podle Anschobera nyní pohybuje kolem hodnoty 0,6.

Česko plánuje otevřít restaurace, hotely či provozovny v nákupních centrech aktuálně k 25. květnu, přičemž původní plán byl 8. června. Premiér Andrej Babiš (ANO) nebo ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) se nechali slyšet, že by chtěli jednat i o dřívějším otevření restaurací.

Foto: Novinky

Rozvolňování opatření v Evropě

Reklama

Výběr článků

Načítám