Hlavní obsah

Rakouská vláda ohlásila plán: Obchody otevřít po Velikonocích, restaurace v květnu

Vídeň

Obchody s plochou do 400 metrů čtverečních, zahradnická centra a hobbymarkety by se v Rakousku mohly otevřít 14. dubna. Od 1. května by se pak otevřela všechna další nákupní centra, obchody a kadeřnictví. Další služby, restaurace a hotely by mohly fungovat od poloviny května. Takový je plán rakouské vlády, jak by se země mohla začít vracet k normálu po opatřeních zavedených kvůli epidemii koronaviru, píše server deníku Heute.at.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz

Článek

Zda se tento plán uskuteční, bude záviset na dalším šíření koronaviru Sars-CoV-2.

„Můžeme jít tak daleko, jak to situace dovolí,“ prohlásil vicekancléř Werner Kogler. Každé dva týdny by se měla hodnotit situace.

Babiš se postavil za Hamáčka, nesouhlasí s Prymulou ohledně promoření

Domácí

V této souvislosti kancléř Sebastian Kurz apeloval na Rakušany, aby byli o velikonočních svátcích zdrženliví a dodržovali všechna současná opatření. Na tom, jak se budou chovat o Velikonocích, bude podle jeho slov záležet, zda se může spustit plán „návratu k normálu“.

„Žádám vás, abyste během Velikonoc dodržovali dál opatření. Neslavte spolu s příbuznými, s rodinou, s kamarády,“ apeloval Kurz na tiskové konferenci, kterou vedl za zástěnou z plexiskla. Strávit by lidé měli sváteční víkend jen s těmi, s nimiž sdílejí společnou domácnost. „Vydržte a udržujte odstup, jinak se nemoc brzy rozšíří, jako tomu bylo před přijetím opatření,“ dodal kancléř.

Hamáček: Chceme zrušit zákaz vycestování. Neznamená to ale otevření hranic

Domácí

Omezení pohybu bude trvat do konce dubna. Lidé by měli opouštět domácnost, jen když jdou do zaměstnání, na nákup nebo na omezený čas, aby si „protáhli tělo“. Rozšíří se také povinnost zakrývat si ústa a nos na veřejnosti. Od příštího týdne budou muset lidé nosit roušky i v městské hromadné dopravě. V této souvislosti zmínil kancléř Česko.

Do konce června se nebudou konat žádné velké akce a s otevřením škol se počítá až ve druhé polovině května.

V Rakousku se blýská na lepší časy, nakažených koronavirem je méně

Koronavirus

Rakouská vláda nechce rušit maturity ani učňovské zkoušky. Vysokoškoláci do konce letního semestru už ale na univerzity nepůjdou. Výuka bude dál probíhat on-line, zkoušky by se ovšem podle Kurze „měly pokud možno konat“.

Bude to náš Pearl Harbor, naše 11. září, varoval šéf americké zdravotní služby

Koronavirus

Rakousko je jednou z prvních evropských zemí, která zveřejnila konkrétní termíny uvolňování opatření zavedených kvůli koronaviru. Kancléř prohlásil, že je to díky tomu, že vláda zareagovala „rychle a restriktivněji“. „To nám nyní dává příležitost dostat se z této krize rychleji,“ řekl.

Rakousko má 12 058 potvrzených případů nákazy koronavirem. Nejvíce infikovaných je ve spolkových zemích Tyrolsko, Horní Rakousy a Dolní Rakousy. Nemoci covid-19 v zemi podlehlo 220 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám