Hlavní obsah

První letní naděje turistů: začnou Alpy a Tatry

Právo, doh, ivi

Zdá se, že Češi nebudou muset na otázku, kam vyrazit v létě, odpovídat: „Zůstanu doma.“ V první vlně uvolnění cestování by se mohli podívat především na Slovensko a do Rakouska.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Bosruck v pozadí

Článek

„Uvažujeme o 1. červenci, pokud by šíření nákazy nenabralo jiný směr,“ řekla Právu mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová s tím, že tamní vývoj je příznivý a že obě země projevily při jednání vstřícnost.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz ostatně už minulý týden právě Čechy (spolu s Němci) zmínil jako příklad turistů, jimž by se alpská republika mohla otevřít, protože vývoj nákazy je v těchto zemích příznivý.

Postoj Bratislavy je o něco obezřetnější. „V případě příznivého vývoje epidemiologické situace jsme nakloněni postupnému otevírání našich turistických zařízení, které by přineslo alespoň částečné oživení cestovního ruchu na Slovensku,“ reagovalo na dotaz slovenské ministerstvo dopravy, pod nějž turistika spadá.

Cestování je pouze teorie, nikam vás nepustí, tvrdí Babiš

Koronavirus

Slovenským hoteliérům tak zatím nezbývá než čekat. „Zatím nevíme, kdy se podmínky pro turistiku uvolní a za jakých podmínek. První retro pobyt jsme posunuli na srpen a další dva bychom chtěli uspořádat v září,“ řekl Právu Jozef Ondrejka, zástupce ředitelky Hotelu Morava v Tatranské Lomnici. Místo, kde se natáčel film Anděl na horách, bývá jindy českými turisty hojně vyhledávané.

Otevřené hranice? Spíš teoreticky

Jisté zatím ale není nic. Česká vláda sice už v pátek otevřela hranice teoreticky všem občanům, ale rekreaci v cizině fakticky stále znemožňují restrikce okolních zemí. „Cestování za turistikou v tuto chvíli není v žádné ze sousedních zemí legální,“ připouští Štíchová. Slovensko, Rakousko a Německo pouštějí alespoň pendlery a rodinné příslušníky tamních občanů. Polsko v tuto chvíli s výjimkou zásobování nepouští prakticky nikoho a z okolních zemí se s ním také čekají nejsložitější vyjednávání.

Pokud se navíc Češi v tuto chvíli do některé sousední země přece jen dostanou, musejí počítat se čtrnáctidenní karanténou nebo – v případě Rakouska – s předložením negativního testu na koronavirus, jehož cena se pohybuje v řádu stovek. Totéž, negativní test nebo karanténu, pak Češi musejí absolvovat ještě jednou, když se do vlasti vrátí.

EU: S plány zatím počkejte

Specifická situace platí v Německu. To po počátečním zvažování nakonec na hranici s Českem nezavedlo plošné kontroly. „Ve chvíli, kdy vás chytí na svém území a zjistí, že nemáte pádný důvod tam být, hrozí ale sankce a vrácení zpět do Česka,“ upozorňuje Štíchová.

Chorvatsko jedná s Babišem o otevření hranic pro turisty

Koronavirus

I v případě Německa je termín otevření pro turisty otázkou. Ne ani tak kvůli postoji Berlína, ale kvůli šíření nákazy. Počty nově nakažených tam sice v posledních dnech klesají, co do celkového počtu infikovaných jde však stále o pátou nejvíce zasaženou zemi světa.

„Doufáme, že se turistika ve druhé polovině roku znovu vzpamatuje,“ uvedla před několika dny turistická centrála Bavorska. To patří ke spolkovým zemím, pro něž jsou příjmy z turistiky zásadní.

Šéf německé diplomacie Heiko Maas se už ale také nechal slyšet, že mnohé letos bude muset být jinak. „Nebude to běžná turistická sezona s plnými plážovými bary a horskými chatami. To by nebylo zodpovědné,“ řekl minulý týden s tím, že upřednostňuje celoevropské řešení.

Na čtyři dny lze vycestovat i s testem z ČR

Domácí

Brusel, který se zpočátku k uzavírání hranic v schengenském prostoru stavěl spíše kriticky, je ovšem nyní opatrný.

„Radím každému, aby s plány na dovolenou počkal,“ řekla nedávno šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová listu Bild am Sonntag. „Na červenec a srpen teď nikdo nemůže spolehlivě nic předpovídat,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám