Hlavní obsah

Prezident jmenuje generály až na podzim

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plukovníci a generálové, kteří měli dostat letos první nebo další generálskou hvězdu, si budou muset kvůli koronaviru počkat. Místo obvyklého termínu 8. května, kdy prezident povyšuje důstojníky do generálského stavu, se slavnostní jmenování přesouvá na 28. října.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman 8. května 2019 na Vítkově.

Článek

„Z důvodu mimořádných opatření spojených s pandemií koronaviru letos nedojde ke jmenování generálů v květnovém termínu. Jde o velkou událost pro generály i jejich rodinné příslušníky a nebylo by možné ji realizovat v obvyklém formátu. Návrh na jmenování generálů za resort obrany připravíme na říjnový termín,“ řekl Právu mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Také oslavy 75. výročí konce války budou kvůli pandemii podstatně osekány. „Slavnostní akt položení věnců u Národního památníku na Vítkově se 8. května uskuteční, nyní se řeší jeho formát. Záměrem je připomenout si 75. výročí konce války v redukované podobě, která bude reflektovat přijatá bezpečnostní a zdravotní opatření,“ podotkl Pejšek. Dodal, že zrušen byl každoroční koncert Ústřední hudby Armády ČR k výročí konce války, který měl být 7. května v Rudolfinu.

Zeman by mohl zamířit na Vítkov

Položit věnec na Vítkově by měl i prezident Miloš Zeman. „Jde o záměr, podrobnosti se vzhledem k aktuální situaci dojednávají,“ řekl Právu mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Dodal, že prezident se v úterý 5. května 2020 v šest hodin večer zúčastní mše svaté v Katedrále sv. Víta za mír u příležitosti 75. výročí konce druhé světové války a za oběti epidemie covid-19.

Prase nemocné nebylo, bylo hladové, zastal se Zeman Mynáře ohledně zabijačky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám