Hlavní obsah

Prase nemocné nebylo, bylo hladové, zastal se Zeman Mynáře ohledně zabijačky

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se zastal hradního kancléře Vratislava Mynáře v souvislosti s kauzou dopisu od čínské ambasády i ohledně zabijačky, kterou si Mynář uspořádal v Osvětimanech. V rozhovoru pro rádio Frekvence 1 v neděli Zeman připomněl kancléřovo prohlášení, že informace o dopisu je lživá. K zabijačce uvedl, že prase by jinak pošlo hlady.

Foto: Twitter/Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Prase nemocné nebylo, prase bylo hladové proto, že penzion je zavřený, takže zbytky potravin, kterými se zvíře krmilo, nejsou a prase by umřelo hlady,” řekl Zeman.

Zabijačku Mynář v době nouzového stavu kvůli koronaviru uspořádal ve své restauraci bez vědomí hygieniků. Akce se zúčastnilo šest lidí včetně osvětimanského starosty. Informoval o tom deník Blesk. Mynář se hájí tím, že prase bylo potřeba zabít, jelikož bylo nemocné a uhynulo by. Uvedl také, že účastníkům páteční zabijačky nechal udělat rychlotesty na přítomnost koronaviru.

Zabijačkou kancléře Mynáře se bude zabývat krajská hygienická stanice ve Zlíně. Podle serveru iRozhlas.cz jí to zadal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ministr připomněl, že hromadné akce jsou nyní zakázány. "V tomto směru jsem už komunikoval s krajskou hygienickou stanicí ve Zlíně a ta to prověřuje. A samozřejmě pokud nebyl dodržen zákon, tak to bude muset řešit," řekl Vojtěch, podle kterého použití rychlotestů nebylo v případě účastníků zabijačky úplně standardní.

Kancléř Mynář uspořádal ve své restauraci zabijačku

Domácí

Zeman se Mynáře zastal také v souvislosti s kauzou čínského dopisu. Deník N tvrdí, že Kancelář prezidenta republiky si prostřednictvím Mynáře objednala od čínské ambasády výhružný dopis bývalému šéfovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS) kvůli jeho zamýšlené cestě na Tchaj-wan.

Výhružný dopis pro Kuberu si měl u čínské ambasády objednat Zemanův kancléř Mynář

Domácí

Dokument, v němž měla čínská ambasáda hrozit trestem Kuberovi i českým firmám v Číně, pokud se cesta uskuteční, odsoudila řada českých politiků. Kuberův nástupce Miloš Vystrčil (ODS) se minulý týden obrátil dopisem na Zemana a vyjádřil s postupem Mynáře nespokojenost.

Zeman v neděli uvedl, že Vystrčilův dopis obdržel a že už na něj reagoval. „Pan kancléř veřejně prohlásil, že Deník N lže a že k ničemu takovému nedošlo. Tak co chcete víc?” zeptal se.

Mynář už dříve uvedl, že dokument nebyl dopisem, který by byl adresován Kuberovi, ale písemným stanoviskem Číny.

Mynář: Výhružný dopis pro Kuberu jsem si neobjednal. A žádný neexistuje

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám