Hlavní obsah

Pře mezi Francií a Čínou

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Epidemie koronaviru vyvolala diplomatickou přestřelku mezi Paříží a Pekingem poté, co se na internetových stránkách čínské ambasády ve Francii objevil text, který kritizoval postup Evropy a USA v boji proti nákaze. Dokument mj. tvrdil, že zaměstnanci jednoho pečovatelského ústavu ve Francii přes noc opustili své pracoviště a „nechali pacienty umírat na infekci i hladem“.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Vylidněná Paříž. Ilustrační foto

Článek

Francouzské ministerstvo zahraničí si předvolalo čínského velvyslance, aby vyjádřilo nad textem rozhořčení. Čína později uvedla, že šlo o nedorozumění a pisatel textu měl na mysli pečovatelský ústav ve Španělsku, nikoli ve Francii.

Mluvčí čínské diplomacie nato prohlásil, že Peking nikdy nekritizoval Francii za to, jak zvládá epidemii. „Naopak, sdílíme obavy Francie, jež čelí výzvám, jež epidemie přináší,“ dodal mluvčí.

Ve Francii bylo k pátečnímu večeru evidováno 147 121 případů nákazy koronavirem, v zemi už na nemoc zemřelo 18 703 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám