Hlavní obsah

Pozor na pravidla nošení roušek v Chorvatsku, Rakousku i Itálii

Právo, ČTK, tov, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi navyklí na letní cesty do zahraničí mohou už od půli června vyrážet do řady zemí. Ne všude je ale pobyt možný bez omezení. Trávení rodinné dovolené se podle doporučení ministerstva zahraničí omezuje na země Evropy s výjimkou Švédska, Albánie nebo Bosny. Úřad neradí cestovat do oblíbených destinací, jako jsou Turecko, Egypt, Tunisko nebo Maroko.

Článek

„Ministerstvo doporučuje cestovat do ostatních zemí jen v nezbytných případech vzhledem k epidemiologické situaci, z důvodů rozsáhlých restriktivních opatření a výrazných komplikací v dopravě,“ uvedl resort.

Ani v mnoha evropských státech ale cestování a pobyt nejsou tak bezproblémové, jak mnozí doufali. Na několik dní od minulého týdne odmítalo Čechy přijímat Slovinsko, což znamenalo pro mnohé turisty čáru přes rozpočet. To už neplatí, ale těm, kdo chtějí v zemi strávit dovolenou, doporučuje česká ambasáda v Lublani mít s sebou čestné prohlášení, že v posledních 14 dnech nepobývali v Moravskoslezském kraji.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Slovinské hranice

Lidé, kteří tudy projíždějí do Chorvatska, musí počítat s tím, že mohou vstupovat jen na vybraných hraničních přechodech. Z Rakouska to jsou Karavanke, Ljubelj a Šentilj.

Češi s trvalým nebo přechodným pobytem v Moravskoslezském kraji musí předložit potvrzení o rezervaci ubytování a negativní test na covid-19, bez testu musejí do karantény.

Na pláži s teploměrem

Složitější také může být návrat z Chorvatska. Jak již Právo informovalo, Slovinsko bude na hranicích nově chtít, aby turista prokázal, že byl jen v Chorvatsku a nepřijíždí z žádné jiné, rizikové země. V případě pochybností může nařídit karanténu.

V oblíbeném Chorvatsku je i přes lokální nárůst nákazy situace zatím bez problémů a turisty z Česka žádné omezení nečeká, popsal Právu konzul ve Splitu Pavel Duchoň.

Konzul ve Splitu: Chorvatsko zůstává turistům z Česka otevřené

Evropa

Kvůli nepříznivému vývoji epidemické situace, kdy během 24 hodin přibylo 140 nakažených, v sobotu nicméně krizový štáb potvrdil návrat k některým preventivním omezujícím opatřením, o nichž se veřejnost dozvěděla už v pátek. Od pondělí budou povinné roušky v obchodech - jak pro zaměstnance, tak pro zákazníky. Roušky budou nutné i pro obsluhující personál v pohostinských zařízeních. V prostředcích hromadné dopravy jsou roušky nezbytné už několik týdnů.

Kromě toho organizátoři akcí, kteří předpokládají účast více než stovky osob, musejí úřady informovat nejpozději 48 hodin předem. Zároveň musejí pořídit jmenný seznam všech účastníků, aby se epidemiologům usnadnilo vyhledávání kontaktů v případě výskytu nákazy.

Rakouská země u hranic s Českem opět zavádí roušky

Koronavirus

K moři lze vyrazit i do Itálie. A i když tam dál platí nouzový stav, muzea, galerie, obchody jsou otevřené. Je však nutné počítat s tím, že v uzavřených prostorách nebo i na plážích mohou turistům měřit teplotu. Současně platí povinnost nosit roušky uvnitř. Porušení se tvrdě trestá, pokuta je až 500 eur (přes 13 tisíc Kč).

Také do sousedních zemí mohou Češi bez omezení.

Foto: Flavio Lo Scalzo, Reuters

V Itálii zůstávají roušky povinné v uzavřených prostorech

I Rakousko je pro Čechy otevřené. Jen v regionu Horní Rakousy, který sousedí s oblastí jižních Čech, od čtvrtka platí povinnost nosit roušky v obchodech a restauracích. Země ale také zpřísňuje hraniční kontroly s Maďarskem a Slovinskem, a tak není vyloučeno zdržení na přechodech.

Srbsko a Černá hora červené

Také k Baltu v Polsku nebo Německu je cesta volná. Přechody jsou otevřené, k cestování není třeba nějak dokládat důvody.

Možnosti cestování Čechů bez nutnosti testů nebo následné karantény se postupně rozšiřují. Povinnou dvoutýdenní izolaci od včerejška zrušila Anglie i Skotsko. Například v Anglii otevřely teprve před týdnem hospody nebo kadeřnictví. Například ve městě Leicester ale nadále platí lokální karanténa.

Od nadcházející středy už Češi nebudou muset do karantény ani při cestě do Norska. Irsko je na řadě za týden. Včera ministerstvo zdravotnictví naopak ze seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy vyřadilo Srbsko a Černou horu a zařadilo je mezi červené země.

Reklama

Výběr článků

Načítám