Hlavní obsah

Poprvé jednoznačně potvrzeno: Koronavirus se přenáší z matky na plod

– Paříž
Novinky,

Francouzští lékaři informovali o prvním prokázaném přenosu onemocnění covid-19 z matky na plod v děloze, informoval v úterý list The Guardian. U novorozence se krátce po porodu objevil zápal mozku, který vyvolal virus, jenž se do tělíčka dostal přes placentu. Dítě se zotavilo. Nakažených novorozenců se už objevilo několik, tentokrát ale poprvé série testů jednoznačně prokázala přechod z matky na plod.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Testování vzorků na koronavirus

Článek

Lékaři o případu informovali v časopise Nature Communications poté, co se v předchozích měsících objevilo několik případů novorozenců s covidem-19, u nichž měli doktoři podezření, že se nakazili v děloze. Až do nynějška však nebyli schopni stoprocentně vyloučit možnost nákazy dítěte během porodu nebo těsně po něm.

„Naneštěstí v tomto případě není pochyb o přenosu,“ řekl přednosta neonatologie a pediatrie Daniele De Luca v pařížské nemocnici Antoine Béclèreho. „Klinici si musí býti vědomi, že se to může stát. Jistě, není to běžné, ale může k tomu dojít a musí se to brát v úvahu v klinické praxi,“ dodal.

Důvodem, proč to nebylo zveřejněno dříve, je nutnost mít hodně vzorků
neonatolog Daniele De Luca

 Virus se replikoval v placentě

První případ přenosu covidu-19 z matky na plod byl potvrzen u 23leté ženy, která byla hospitalizována 24. března s horečkou a silným kašlem poté, co se v třetím trimestru dostala do kontaktu s koronavirem SARS-CoV-2. Test provedený krátce po přijetí do nemocnice byl pozitivní.

Asi jsem udělal chybu, řekl Texasan, než zemřel. Nakazil se na covidové party

Koronavirus

Třetí den po přijetí se u plodu projevily obtíže. Lékaři se rozhodli pro předčasný porod císařským řezem. Novorozenec byl okamžitě izolován na neonatologické intenzivní péči. Testy jeho krve a hlenu potvrdily nákazu novým koronavirem a vyloučily jiné virové, bakteriální či plísňové infekce. Další podrobnější testy prokázaly, že se virus dostal v krvi matky do placenty, kde se replikoval a způsobil zánět. Pak se dostal do těla plodu.

„Důvodem, proč to nebylo zveřejněno dříve, je nutnost mít hodně vzorků,“ uvedl De Luca. „Potřebujete matčinu krev, krev novorozence, krev z pupečníku, placentu i plodovou vodu. Během pandemie se všemi nouzovými opatřeními je extrémně obtížené získat všechny tyto vzorky,“ upřesnil.

„Už dříve se vyskytly podezřelé případy, ale zůstalo jen u podezření, protože nikdo neměl možnost toto všechno otestovat a prozkoumat patologické změny v placentě,“ dodal lékař. Právě v placentě byly nejvyšší hladiny viru, protože v ní jsou stejné receptory jako v plicích, na které se virus napojuje a pak proniká do buňky.

Lékaři zvažovali, že podají dítěti remdesivir, ale nakonec to neudělali, neboť novorozenec se rychle zotavoval.

Většinou se virus na plod nepřenese

„Můžete se na to dívat jako na skelničku z půlky plnou, nebo z půlky prázdnou,“ zafilosofoval si De Luca. „Špatné na tomto případu je, že virus napadl dítě, pronikl do něj a vyvolal u něj příznaky. Dobrou zprávou je, že se dítě nakonec dobře zotavilo, klinicky je v pohodě,“ ujistil.

Lidé bez příznaků mohou z karantény, i když jsou pozitivní

Koronavirus

Těhotné by podle něj měly vědět, že pokud se u nich nákaza objeví, může být pod kontrolou. Lékaři podle něj mají hodně možných postupů a navíc virus většinou plod nepoškodí. Jen v Británii se 95 procentům z celkového počtu 244 nakažených matek narodily zdravé děti.

Zavírat oči před rizikem však podle něj nejde. Těhotné ženy by proto měly být obezřetné, držet si odstup od dalších lidí a mýt si ruce, aby omezily riziko své nákazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám