Hlavní obsah

Asi jsem udělal chybu, řekl Texasan, než zemřel. Nakazil se na covidové party

Novinky,
San Antonio

Třicetiletý Texasan podlehl zdravotním komplikacím v souvislosti s onemocněním covid-19 poté, co se nakazil koronavirem, když se účastnil „covidové party”. Před smrtí sestře přiznal, že se dopustil chyby, když si myslel, že koronavirus je jen fáma.

Foto: Denise Cathey, ČTK/AP

Zpracování vzorků slin v Texasu. Ilustrační foto

Článek

„Pacient se těsně před smrtí podíval na sestru a řekl - myslím, že jsem udělal chybu, myslel jsem si, že to byla fáma, ale nebyla,“ řekla primářka metodistické nemocnice v San Antoniu Jane Applebyová.

„Nechci být alarmistka, jen se snažíme ukazovat příklad ze skutečného světa, abychom pomohli lidem si uvědomit, že tento virus je velmi vážná věc a může se snadno šířit,“ dodala k důvodu, proč informaci rozšířila.

„Covidové party” jsou večírky, které pořádá osoba, která má pozitivní test na SARS-CoV-2, aby se ukázalo, jestli je koronavirus skutečný a může se šířit dál, dodala primářka. Někdy jde i o sázku a bank bere člověk, který se nakazí jako první.

Studenti v Alabamě pořádají soutěžní covid party. Kdo se první nakazí, bere bank

Koktejl

Applebyová současně varovala před šířením viru a dodala, že je znepokojena nárůstem nových případů. Uvedla, že nyní je pozitivních 22 procent testů, které se u ní v nemocnici provádí. Před pár týdny to bylo jen pět procent.

V metodistické nemocnici leží několik lidí mezi dvaceti a pětatřiceti roky věku, kteří jsou v kritickém stavu. „Prosím, noste roušky. Pokud můžete, zůstávejte doma, vyhýbejte se skupinám lidí a dezinfikujte si ruce,“ vyzvala obyvatele lékařka.

Starosta Houstonu Sylvestr Turner už řekl, že nařízení zůstávat doma je potřebné pro to, aby čtvrté největší americké město zvládlo epidemii. Minulý týden v Texasu překonal počet nově nakažených opakovaně rekord, v neděli jich přibylo 8196. V zaplněných nemocnicích je aktuálně hospitalizováno 10 410 lidí. V Texasu už zemřelo 3316 nakažených.

Reklama

Výběr článků

Načítám