Hlavní obsah

Polsko překvapivě otevře hospody. A řeší Slezsko

Právo, ČTK, PM, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvolňování opatření vyhlášených v souvislosti s koronavirem nabralo v Polsku nečekaně rychlé obrátky. Od 18. května budou moci otevřít restaurace i kadeřnictví, částečně i základní školy. Nejkritičtější situace zůstává ve Slezsku hraničícím s Moravskoslezským krajem. Nejistý zůstává i termín odložených prezidentských voleb.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

Premiér Mateusz Morawiecki, jenž ve středu ohlásil vstup do další fáze uvolňování, mnohé překvapil. „Host bude moci sníst jídlo jak na zahrádce, tak uvnitř restaurace. To je překvapení,“ napsal na svém webu list Gazeta Wyborcza. Budou smět otevřít také kavárny, bary a restaurace v nákupních střediscích.

Podniky ale musejí mj. omezit počet hostů, nálepkami vymezit dvoumetrové odstupy a zajistit dezinfekci. U jednoho stolu smí být pouze příbuzní či lidé ze společné domácnosti, jinak mají lidé sedět samostatně, pokud stolek není vybaven přepážkou. Po usednutí ke stolu si host bude smět sejmout roušku, obsluha nikoli.

Koronavirus se šíří mezi polskými havíři

Koronavirus

Postupné zmírňování protikoronavirových opatření v Polsku začalo 20. dubna, zpočátku zahrnovalo otevření parků a lesů či zvětšení počtu klientů v obchodech či věřících v kostelech. Od 4. května jsou znovu otevřená nákupní centra, hotely a další ubytovací zařízení. Od 6. května směly otevřít jesle a mateřské školky. Následující etapa se má týkat posiloven, divadel a kin.

V úterý přitom v Polsku na několikatýdenní maximum vylétl denní počet nových nakažených (595) i obětí (28). Nejvíce se na tom podílí kritická situace ve Slezském vojvodství, kde se koronavirus šíří zejména mezi horníky. Ti tvořili 416 z celkem 492 infikovaných, které v regionu odhalily úterní testy. „Slezsko se může brzy stát polskou Lombardií,“ varoval europoslanec a bývalý ministr zdravotnictví Bartosz Arlukowicz s odkazem na nejpostiženější italský region.

Horníci hrozí pochodem na Varšavu

Zlom ve Slezsku nastal po volných dnech na začátku května, kdy se nákaza začala šířit v dolech okolo města Rybnik. Od té doby jich bylo několik uzavřeno. Část horníků nyní kabinetu pod vedením konzervativní strany Právo a spravedlnosti (PiS) vyčítá, že problém podcenila.

„Vláda se už dlouho zaobírá jen prezidentskými volbami. Tiskla a distribuovala volební lístky, což byly vyhozené peníze, zatímco o horníky a doly se nezajímá,“ postěžovala si odborová organizace Srpen 80, jež přitom pohrozila demonstracemi v metropoli. „Musíme vyrazit protestovat do Varšavy, dokud ještě můžeme překročit hranice Slezska,“ dodali odboráři v prohlášení.

Vybombardovat! Koronavirus probudil v polských diskutérech nenávist ke Slezsku

Koronavirus

Co bude s odloženými prezidentskými volbami, se zatím neví. PiS tlačí na brzký termín, protože jejímu křeslo obhajujícímu kandidátovi Andrzeji Dudovi končí mandát už 6. srpna.

Ještě dál by pak termín hlasování bylo možné posunout při vyhlášení nouzového stavu – tomu se ale strana Jaroslawa Kaczyňského snaží vyhnout. Duda je totiž dle stávajících průzkumů jasným favoritem a konzervativci nechtějí příznivou konstelaci propást.

Polský prezident rapuje na podporu lékařů

Koronavirus

Duda, jenž je nyní narozdíl od svých protikandidátů v médiích téměř neustále, aktuálně zaujal i překvapivým rapem. Zapojil se totiž do výzvy, při níž známé osobnosti nahrály vlastní verzi hiphopové skladby na finanční podporu zdravotníků bojujících s koronavirem. Po odrapování krátké skladby Duda vyzval Morawieckého, aby se také přidal.

Reklama

Výběr článků

Načítám