Hlavní obsah

Polský prezident rapuje na podporu lékařů

Polský prezident Andrzej Duda, který má blízko k současné národně-konzervativní vládě, se připojil do akce, při níž známé osobnosti nahrály vlastní verzi hiphopové skladby ve snaze finančně podpořit zdravotníky bojující s koronavirem. Nad výkonem hlavy státu se zamýšlejí hudebníci i lingvisté. Média kritická k současné vládě připomínají, že se Duda snaží vybrat peníze na podporu dlouhodobě podfinancovaného zdravotnictví, pro které jeho političtí spojenci nedokážou zajistit dost peněz.

Polský prezident Andrzej Duda rapuje na podporu lékařůVideo: Youtube W Palacu Prezydenckim

 
Článek

Duda ve skladbě, kterou si na severu youtube přehrálo několik milionů lidí, s kravatou na krku a s tabletem v ruce deklamuje, že „se tě neptají na jméno a bojují s ostrým stínem mlhy“.

Lidé tuto metaforu většinou pochopili jako snahu zdravotníků zachránit životy lidí nakažených koronavirem. Literární vědec Michal Rusinek, který v minulosti pracoval jako osobní sekretář básnířky Wislawy Szymborské, Dudův verš označil za nesmyslný.

Vybombardovat! Koronavirus probudil v polských diskutérech nenávist ke Slezsku

Koronavirus

Dudu k nazpívání skladby s textem, jenž má 16 veršů, pobídl polský raper jménem Zeus. „Ať nás hudba spojuje pro dobrou věc,“ říká ve svém videu Duda, který v rámci akce #Hot16Challenge2 vyzval premiéra Mateusze Morawieckého, aby se do ní také zapojil.

Podle portálu siepomaga.pl, pod jehož záštitou se sbírka na podporu lékařů a nemocnic koná, se vybralo okolo 1,7 milionu zlotých (asi 10,2 milionu korun). Duda ukázal Polákům svoji dosud neznámou tvář v době, kdy se uchází o znovuzvolení v prezidentských volbách.

Polsko na poslední chvíli odvolalo nedělní prezidentské volby

Evropa

Kdy se uskuteční, však není zatím jasné. Poláci o tom, kdo bude příštích pět let úřadovat v prezidentském paláci, měli rozhodovat minulou neděli. Volby ale byly odloženy kvůli kritice vládních plánů zorganizovat výhradně korespondenční hlasování v době epidemie covidu-19 a s ní spojených restrikcí, včetně omezení svobody shromažďování.

Reklama

Výběr článků

Načítám