Hlavní obsah

Podívejte se, jak ministerstvo zdravotnictví řeší nákupy roušek a respirátorů

Novinky, Renáta Bohuslavová
Praha

Proč není dost roušek a respirátorů? Jak a kde probíhá jejich nákup a kdo to koordinuje? Otázky, na které se poslední týden ptá téměř každý. Poté, co Česko rozhodlo o nákupech hygienických prostředků centrálně, vznikly dva koorninační týmy. Jeden na ministerstvu vnitra pod vedením Jana Hamáčka a druhý na resortu zdravotnictví. Podle vedoucího týmu na zdravotnictví Miroslava Doležala bude dostatek materiálu začátkem příštího týdne.

Krizový tým na ministerstvu zdravotnictví, který koordinuje nákup zdravotnických prostředkůVideo: Novinky

 
Článek

„Cílem a zadáním pro tento tým je nakoupit na českém i zahraničním trhu materiál, který je poptáván ze strany zdravotnických zařízení i občanů,” řekl Novinkám vedoucí týmu strategického nákupu na ministerstvu zdravotnictví Miroslav Doležal.

Vláda má prý zajištěny další miliony roušek a respirátorů. Ale opět v Číně

Koronavirus

I přesto, že první případy pozitivně nakažených koronavirem se v Česku objevily už 1. března, tým na zdravotnictví se poprvé sešel až minulou středu 11. března. Tvoří ho 19 lidí, kteří vyhledávají potenciální dodavatele, vytvářejí obchodní smlouvy, řeší dopravu, distribuci a poptávku zdravotnických zařízení. „Začínali jsme v pěti,” dodává Doležal.

Do čtvrtečního dopoledne se na zdravotnictví udělalo 151 objednávek za 1,5 miliardy korun a další desítky jich má tým rozpracovaných.

Zdravotnictví neumělo v Číně roušky a respirátory objednat. Zasáhl až Hamáčkův tým

Koronavirus

Podle Doležala by se měla situace kolem zdravotnických prostředků uklidnit začátkem příštího týdne. „Podle mého odhadu na začátku příštího týdne bude podtlak saturován,” doplnil.

Hamáčkův červený tým

Vláda nákupy koordinuje také přes ministerstvo vnitra. „To, že fungují dva týmy, je naprosto v pořádku, protože každý jedeme určitými kanály a doplňujeme se,” dodal Doležal.

Tým na vnitru, který má také kolem 20 lidí, se pravidelně schází pod vedením ministra vnitra Jana Hamáčka. Ve čtvrtek se sešli netradičně v červených svetrech, čímž reagovali na vystoupení ministra na nedělní noční tiskové konferenci. Hamáček si nejen svým svetrem, ale i vystoupením apelujícím na občany, aby nařízení vlády dodržovali, vysloužil sympatie.

Ten svetr si nesvlíkej. Hamáček se veze na podařené PR vlně

Koronavirus

„Červená výzva”, jak ministerstvo čtvrteční zasedání na sociálních sítích překřtilo, se ministrovi postarala o nečekanou publicitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám