Hlavní obsah

Počet nakažených na Dole Darkov stoupl na 113

Novinky, ČTK, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Celkem 113 zaměstnanců černouhelného Dolu Darkov a tamní úpravny uhlí se nakazilo koronavirem. Plošné testování, které hygienici provedli od pondělí u 791 z 1800 zaměstnanců, odhalilo ve středu 88 nových případů.

Článek

„Od pondělka 18. května, na základě testování 791 zaměstnanců, přibylo 88 nemocných. Plus dva důlní záchranáři, kteří byli testování mimo plošné testy. To znamená 23 případů bylo starých, a 90 lidí přibylo, kteří jsou zdraví, to znamená bezpříznakoví, ale jsou nemocní covid-19,“ sdělil Radim Mudra, mluvčí Krajského hygienické stanice v Ostravě.

Ještě v pondělí bylo nakažených i šest rodinných příslušníků nemocných horníků. „To se myslím velmi významně změní, protože teď se rozbíhá trasování a vlastní zjišťování epidemiologicky významných kontaktů. A těch 90 lidí zpravidla žije s někým ve společné domácnosti, a tím že neměli žádné příznaky, tak ani nedodržovaly žádné zásady. To znamená je velmi pravděpodobné, že budou ty počty těch nemocných rodinných příslušníků narůstat nad těch šest,“ potvrdil a dodal, že co se týče umístění do karantény, to je otázka dohledání všech kontaktů s těmi 90 nemocnými.

Velký nárůst případů je z jednoho místa. Epidemiologicky nevýznamné, uklidňuje Maďar

Domácí

Přísná opatření, která platila na dole už v době nouzového stavu se nyní ještě zpřísnila. „Proběhlo jednání mezi hygienickou službou a vedením Dolu Darkov a byla hledána další zpřísňující opatření k provádění dezinfekcí vnitřních pracovních prostor a řešilo se striktnější oddělování pracovních kolektivů,“ nastínil mluvčí moravskoslezských hygieniků, který potvrdil, že plošné testování v Darkově nyní skončilo.

OKD a Krajská hygienická stanice v Ostravě se dohodly na dalších protiepidemických opatřeních, která mají zamezit šíření onemocnění.

„V tuto chvíli již máme vytvořeny seznamy přeshraničních pracovníků i s kopiemi jejich PCR testů s negativním výsledkem. Budeme sledovat jejich platnost a v případě, že skončí a pracovníci nedodají nový test, nedostanou se na pracoviště,“ vysvětlil výkonný ředitel OKD Radim Tabášek.

Krajská hygienická stanice v Ostravě požaduje, aby se pracovníci z Dolu Darkov nepřesouvali na pracoviště v jiné lokalitě. „Toto nařízení již dodržujeme i s tím, že jsme zakázali přesuny z jiných lokalit na Důl Darkov,“ doplnil Tabášek.

Důl navíc přechází z čtyřsměnného na třísměnný provoz, zároveň se pracovní doba zkrátí o hodinu, tedy na šest a půl hodiny. Se zkrácenou pracovní dobou se nekrátí mzdy. „Ihned po ukončení směny musí zaměstnanci opustit areál závodu, aby se nesetkali s další směnou,“ doplnila mluvčí firmy Naďa Chattová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám