Hlavní obsah

Velký nárůst případů je z jednoho místa. Epidemiologicky nevýznamné, uklidňuje Maďar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pondělní nárůst 111 nových případů covidu-19, který byl nejvyšší od 21. dubna, je podle epidemiologa Rastislava Maďara následkem zejména ohniska mezi horníky OKD. Pro epidemiologický vývoj v ČR podle něj není tato věc zatím významná.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Vedoucí pracovní skupiny pro řízení uvolňování karanténních opatření při ministerstvu zdravotnictví Rastislav Maďar

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

"Vzhledem k tomu, že je to následkem zejména jednoho významného ohniska nákazy v OKD ve Slezsku, kde se to vyskytuje hlavně u nerizikové části populace, není z hlediska epidemiologické situace v celé ČR tato věc zatím významná," uvedl Maďar. Rizikovou částí populace jsou senioři nebo chronicky nemocní.

Krajská hygienická stanice v Ostravě uvedla, že testy na nákazu novým koronvirem prokázaly jeho výskyt zatím u 82 zaměstnanců společnosti OKD a šesti jejich příbuzných. Všichni zaměstnanci pracují v Dole Darkov na Karvinsku.

V dole na Karvinsku je nakaženo už 82 horníků

Koronavirus

Hygienici mají zatím výsledky zhruba 600 vzorků, které pracovníkům dolu odebrali, dalších asi 300 testů kolem poledne ještě nebylo vyhodnocených.

Růst nad sto se očekával

Epidemiologové po uvolňování opatření z 11. května očekávali, že denní nárůst nových případů může vzrůst nad sto. Maďar už dříve řekl, že kdyby trend pokračoval, přibyly by nákazy mimo známá ohniska a stoupl procentuální nárůst, byl to to důvod ke zvážení, zda s další vlnou rozvolnění 25. května postupovat opatrněji.

Maďar: Když počet nakažených dál poroste, rozvolňování by mohlo i zpomalit

Koronavirus

Celkem se od začátku epidemie v Česku nakazilo 8594 lidí. Nejvíce potvrzených případů je v Praze, a to 1983. Více než 1000 nakažených hlásí rovněž Moravskoslezský a Středočeský kraj. V hlavním městě je i největší podíl případů nákazy na počet obyvatel. Na 100 000 obyvatel Prahy připadá více než 152 nakažených.

U většiny nakažených má nemoc mírný průběh. K dnešnímu ránu bylo hospitalizováno 169 lidí s covidem-19, z toho 33 jich bylo v těžkém stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám