Hlavní obsah

Počet lidí bez práce poroste

Novinky, bab

Koronavirová epidemie s sebou bohužel přinese i zvýšení nezaměstnanosti, předpovídají ekonomičtí odborníci. Propouštění se podle nich dotkne jak pracovníků v automobilovém průmyslu a strojírenství, tak v segmentu cestovního ruchu i hotelnictví a gastronomických služeb. Experti však doporučují orientovat se na pozice v logistice či obchodu.

Foto: Profimedia.cz

Pokladní v obchodních řetězcích se o práci bát nemusí.

Článek

„Pandemie a s ní související omezení budou mít na ekonomiku bezpochyby výrazný vliv. Neočekáváme však tak velký růst nezaměstnanosti, jako tomu bylo v roce 2008, se kterým se současná situace často srovnává. V tuto chvíli propouští zejména hotely, restaurace a kavárny, naopak výrobní firmy si zaměstnance drží, aby byly schopny naplno obnovit výrobu a dohnat ztráty způsobené útlumem či pozastavením provozu,“ uvedl Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment.

Nezaměstnanost stoupne v dubnu na 3,4 procenta, odhaduje Maláčová

Ekonomika

Jak zároveň upozornil, mnohé firmy se zatím nezbavují ani agenturních zaměstnanců. Vliv na to má i vládní program na podporu zaměstnanosti Antivirus. Zaměstnavatelským svazům se do něho podařilo na poslední chvíli protlačit i podporu pro 400 tisíc agenturních zaměstnanců. Díky nim mohou firmy zůstat dostatečně flexibilní, mohou jak navyšovat, tak pochopitelně i snižovat výrobu podle aktuální potřeby. Zároveň nejsou nuceny řešit nábor či v horším případě propouštění kmenových zaměstnanců.

Podle expertů se dá očekávat i zesílený zájem firem převádět pod agenturu vlastní kmenové zaměstnance.

Kurzarbeit bude do konce května, schválila vláda

Domácí

Návrat k normálu chvíli potrvá

Mnohé firmy již řeší návrat k normálu, ovšem nelze očekávat, že se tak stane obratem.

„Zejména v případě výrobních společností bude náběh na plnou kapacitu trvat i několik týdnů. Česká republika je zemí uprostřed Evropy, a její produkce výrobků a služeb je do značné míry závislá na schopnosti dovážet suroviny a polotovary ze zahraničí a exportovat svoji produkci do zahraničí. Pokud se ochranná opatření v EU budou uvolňovat koordinovaně, bude to dobrá zpráva pro Česko. V opačném případě mohou problémy firem přetrvávat i poté, co u nás dojde k uvolnění restrikcí, které vláda zavedla v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu,“ vysvětlil Malo.

Dramatický růst nezaměstnanosti. V Irsku vystřelila z 5 na 28 procent, v USA zaniklo přes 20 milionů míst

Ekonomika

Práce je zatím dost

V meziročním srovnání je možné sledovat pokles celkového počtu nabídek práce, i tak je jich ale stále dost. Z údajů personálních agentur vyplývá, že zájem o nové pracovníky projevují především obchodní řetězce. Hledají zaměstnance na pozice pokladních, prodavačů či skladníků.

Rostoucí počet nabídek práce je i v logistice a e-commerce, které zažívají díky karanténě velký boom.

Nábor není přerušen ani v oboru podnikových služeb. Z průzkumu oborové organizace ABSL dokonce vyplynulo, že více než polovina center v souvislosti s pandemií zaznamenala nové obchodní příležitosti a objemy práce.

„Všechny tyto obory představují pro nadcházející období jistotu práce. Nábor zde jede naplno a díky kompletnímu přesunu do on-line prostředí často i efektivněji a rychleji než v době před pandemií,“ doplnil Malo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám