Hlavní obsah

Nezaměstnanost stoupne v dubnu na 3,4 procenta, odhaduje Maláčová

Novinky, ber
Praha

V dubnu by měla stoupnout nezaměstnanost na 3,4 procenta. O podporu v nezaměstnanosti by pak mohlo zažádat 41 tisíc osob. Na tiskové konferenci po jednání vlády to v pátek řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Foto: ČTK

Jana Maláčová

Článek

„Doposud se přihlásilo nových 9286 osob o podporu v nezaměstnanosti. Podle odhadů pak stoupne nezaměstnanost na 3,4 procenta,” uvedla v pátek Maláčová.

V březnu byla podle údajů z Úřadu práce ČR nezaměstnanost o 0,4 procenta nižší. Čísla za duben by měl úřad zveřejnit na začátku dubna.

Nezaměstnanost v březnu stagnovala. O práci se ale začínají hojně hlásit některé profese

Ekonomika

Maláčová očekává, že by v dubnu mělo zažádat o podporu nově 41 tisíc lidí. „V měsíci březnu jsme měli přírůstek nových nezaměstnaných 35 714 osob,” poznamenala ministryně.

Nárůst až o pět procent 

Ministerstvo už dříve uvedlo, že očekává případné zvýšení nezaměstnanosti kvůli koronavirové krizi až zhruba o pět procentních bodů. Ekonomické dopady budou záviset na tom, kolik lidí skutečně bude bez práce a na jak dlouho.

Maláčová: Kurzarbeit se prodlouží

Koronavirus

Kvůli koronaviru a následným vládním opatřením musela zavřít většina obchodů. Provoz přerušily nebo omezily také restaurace, kavárny i většina služeb.

Nezaměstnanost zatím neroste, v dubnu se to podle analytiků prudce změní

Ekonomika

Nejvyšší nezaměstnanost vykazovaly v březnu okresy Karviná (7 procent), Bruntál (5,7 procenta) a Jeseník (5,5 procenta). Naopak nejnižší míru nezaměstnanosti měli v okresech Praha–východ (1,2 procenta), Pelhřimov (1,5 procenta), Rychnov nad Kněžnou, Mladá Boleslav a Praha–západ (shodně 1,6 procenta).

Reklama

Výběr článků

Načítám