Hlavní obsah

Pavilon kočkovitých šelem v newyorské zoo se rozkašlal. Vir zavlekl chovatel

Novinky, jem
New York

Celkem osm kočkovitých šelem už bylo v newyorské zoo pozitivně testováno na nový koronavirus. Vykazují navíc příznaky nemoci covid-19, která způsobuje respirační potíže u lidí. Ve čtvrtek o tom s odkazem na provozovatele zoologické zahrady v Bronxu informovala stanice CNN.

Foto: Julie Larsen Maher, ČTK/AP

Jako první se nakazila tygřice Nadia (na snímku).

Článek

Jako první byla infekce na konci března prokázána u samice tygra malajského jménem Nadia, kterou sužoval suchý kašel a nechutenství, tedy potíže typické pro covid-19.

Tento týden vyšly testy na přítomnost patogenu SARS-CoV-2 pozitivní u dalších čtyř tygrů a tří afrických lvů, kteří měli potíže naznačující, že se mohli nemocí rovněž nakazit.

Zvířata se podle vedení newyorské zoo nakazila od jednoho z chovatelů, který byl pozitivní, virus šířil, neměl ale žádné příznaky. Přenos mezi zvířaty zatím prokázán nebyl.

Kašel ustupuje

U tygrů ani lvů má zatím nemoc covid-19 lehký průběh a zdá se, že už se z ní šelmy zotavují. Podle chovatelů se chovají normálně, kašel ustupuje a vrátila se jim chuť k jídlu.

Nezisková organizace Wildlife Conservation Society, která kromě zoo v New Yorku v USA provozuje ještě tři další zahrady, už podle CNN přijala taková preventivní opatření, aby k dalšímu zavlečení nákazy mezi chovaná zvířata nedošlo.

Infekce koček domácích

Informace o rozšíření nového koronaviru mezi kočkovitými šelmami v zoo přichází ve stejnou dobu, kdy americké Středisko pro kontrolu nemocí (CDC) potvrdilo infekci u dvou koček domácích chovaných v domácnostech. Také u nich je pravděpodobné, že se nakazily od chovatelů a nemoc u nich má lehký průběh, uvedla stanice NBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám