Hlavní obsah

Opatření v Pardubickém kraji: Větší akce s rouškami, univerzita bude učit on-line

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Univerzita Pardubice musí od čtvrtka učit pouze distančně, tedy nebude se konat klasická výuka. V okresech Pardubice, Chrudim a Svitavy bude také povinné nošení roušky i na venkovních akcích pro více než sto lidí. Rozhodl o tom v pondělí po poledni krajský krizový štáb.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Ilustrační foto

Článek

K přijetí přísnějších opatření vedla vedení kraje zhoršující se epidemiologická situace v regionu. Do nového týdne vstupoval kraj s více než tisícovkou nemocných COVID-19, z toho nejvíce jich bylo v okrese Pardubice (přes 400), následovalo Svitavsko s téměř 240 nemocnými a Chrudimsko (přes 200).

„Musíme přijmout opatření, která omezí život v našem kraji. Termín uzavření vysokých škol byl projednán s minulý týden s ministerstvem školství,“ uvedl ředitel krajské hygieny Antonín Vykydal s tím, že okresy Pardubice, Chrudim a Svitavy změnily barvu na semaforu ze zelené na oranžovou. Uzavření Univerzity Pardubice bude podle něho platné zatím do konce října.

Aktualizovaný semafor: Praha dál červená, přibylo oranžových okresů

Koronavirus

„Každý pořadatel měl v současné situaci zvážit, zda v nynější situaci jakoukoliv hromadnou akci uspořádat,“ připojil se hejtman Martin Netolický.

„Pokud bude vyhlášeno takové nařízení, samozřejmě ho budeme respektovat. Na hradě Svojanově chystáme venkovní akci první říjnový víkend. Ke vstupu do areálu proto bude nutné, aby měl každý návštěvník nasazenou roušku,“ řekl Právu kastelán hradu Miloš Dempír.

Univerzita je připravena

O přechodu na on-line výuku na všech sedmi fakultách Univerzity Pardubice rozhodlo vedení školy už v pondělí dopoledne, tedy ještě před jednáním krizového štábu.

Babiš v projevu: Nechci dopustit miliony nakažených a tisíce mrtvých

Domácí

„Pečlivě jsme se na tuto situaci připravili, i když jsme nedoufali, že nakonec nastane. Chceme zabránit plošnému šíření nemoci mezi studenty, napříč univerzitou a zhoršení epidemiologické situace v zemi,“ uvedl rektor Jiří Málek.

Letos nastupuje do Pardubic asi 2400 nových studentů. Změny ve výuce se dotknou více než 7 tisíc vysokoškoláků. Semestr na Univerzitě Pardubice dosud začal jen pro část z nich. Minulý týden zahájila výuku Fakulta zdravotnických studií, tento týden se přidala Fakulta filozofická. Pro dalších pět fakult začne nový semestr rovnou on-line.

Hamáček: Hrozí omezování lůžkové péče, možná už v říjnu

Domácí

„Vyučovat budeme on-line podle platných rozvrhů. Fakulty si vyřeší praktickou i teoretickou výuku podle svých specifických podmínek. Například noví studenti chemie budou mít možnost v blocích a malých skupinách absolvovat laboratoře za celý semestr a odjet na další výuku domů,“ uvedla prorektorka pro vzdělání a kvalituTatiana Molková.

On-line bude univerzita vyučovat až do odvolání. Už nyní platí na vysoké škole několik zpřísňujících pravidel jako je povinnost nošení roušek ve všech vnitřních prostorách i při výuce, omezení počtu studentů na přednáškách do 50 osob a přísná izolace nakažených studentů i zvýšená dezinfekce na kolejích.

Hospitalizováno 15 lidí

Krizový štáb také doporučil zákaz návštěv v sociálních a zdravotnických zařízeních, ovšem k tomuto opatření už většina zařízení přistoupila.  K pondělnímu odpoledni bylo v krajských nemocnicích hospitalizováno 15 lidí, z toho tři jsou na jednotce intenzivní péče.

Na koronavirus zemřel první lékař

Domácí

„Měli jsme velký nárůst zejména v sobotu, kdy vyšlo v laboratořích 99 pozitivních osob,“ uvedla krajská epidemioložka Olga Hégrová.

Jak uvedl hejtman Netolický, v kraji je rovněž uzavřeno pět škol. Konkrétně základka v České na Svitavsku, v Javorníku na Orlickoústecku a ve Stolanech na Chrudimsku. Neučí se také na gymnáziu v Poličce a na Soukromé střední odborné škole Trading Centre v Litomyšli nad Svitavsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám