Hlavní obsah

Opatření na Ostravsku: Na venkovních akcích roušky, vysoké školy jen distančně

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravsko se na vládním semaforu dostalo do oranžové zóny a s tím souvisí nová hygienická opatření, která v regionu mají zpomalit šíření nemoci covid-19.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Covid centrum v Ostravské fakultní nemocnici

Článek

„Od 23. září do 31. října se zakazuje osobní přítomnost studentů ve výuce na vysokých školách v Ostravě a v ostravských obcích s rozšířenou působností,“ sdělila ředitelka Krajské hygienické stanice Ostrava Pavla Svrčinová. Dodala, že zde platí i výjimky, a to například jsou dovoleny individuální konzultace, návštěvy knihoven i studoven, praxe, laboratoře. „Zkoušení bude probíhat za přítomnosti nejvýše 10 osob,“ řekla Svrčinová.

Dalším opatřením, které začne platit od středy jen na Ostravsku, je pak to, že lidé i na venkovních akcích nad 100 osob musí mít roušky či jinou ochranu úst a nosu. I zde jsou výjimky, například to neplatí pro děti do dvou let či osoby s poruchou intelektu.

Podle moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka (ANO) je důvodem zavedení opatření to, že nejvíce nakažených v posledních dnech přibývá právě v Ostravě a okolí. „S těmi 110 nakaženými na 100 tisíc obyvatel je ale na tom stále celý Moravskoslezský kraj nejlépe z celého Česka. Ale to nás nesmí ukonejšit, musíme být ve střehu. Razantně nám totiž přibývá nakažených pacientů v nemocnicích, hospitalizovaných je jich 51,“ popisoval hejtman.

Podle něj je v nemocnicích v kraji nyní volných 166 ventilací, což je dobrá zpráva. Nemocnice také vyčlenily lůžka pro pacienty s covidem. „Co se zatím nedaří, je zastavit nákazu na školách v kraji. Mám informace o tom, že s nákazou se potýká osm mateřinek, 41 základních a 20 středních škol,“ upřesnil Vondrák.

Reklama

Výběr článků

Načítám