Hlavní obsah

Omezte hotovost, plaťte bezkontaktně. Kartou či mobilem

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Jedním z doporučení, jak snížit riziko případné nákazy koronavirem, je omezit kontakt s hotovostí. U bankovek a mincí totiž nelze vyloučit, že mohou být jeho přenašečem. Rozhodně bezpečnější je v současné době platit bezkontaktně, ať už kartou či chytrým mobilem nebo hodinkami.

Foto: Profimedia.cz

Při placení mobilem se do kontaktu s terminálem nedostanete.

Článek

„Současné šíření koronavirové nákazy dost možná povede k významnému omezení, či dokonce úplnému zrušení hotovosti a hotovostních plateb. V době postupu globální pandemie se totiž do popředí dostává otázka hygieničnosti hotovosti. Vzhledem k tomu, že třeba virus lidské chřipky přežívá na bankovkách až 17 dní a zůstává po celou tuto dobu infekční, je třeba počítat s tím, že koronavirem, který je vysoce nakažlivý, se lze nakazit právě i manipulací s fyzickými penězi,” upozornil Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Czech Fund.

Tuzemské banky, ale například i Garanční systém finančního trhu právě kvůli možnosti případné nákazy koronavirem, lidem doporučují, aby do pominutí nouzových opatření Vlády ČR omezili platbu hotovostí na nutné minimum a upřednostnili bezkontaktní způsoby plateb.

PIN u nákupu nad 500 korun

Výhodou je, že bezhotovostní placení v Česku už zdomácnělo a probíhá tak již naprostá většina plateb, tedy pouhým přiložením platební karty, chytrého mobilu či hodinek k platebnímu terminálu.

Lidé vyrazili do přírody i do parků, ne vždy dodržovali nařízení

Koronavirus

Při bezkontaktním placení kartou musí nakupující zadat bezpečnostní kód PIN u částek nad 500 korun. Přichází tak do styku s tlačítky platebního terminálu, což riziko potenciální nákazy koronavirem zvyšuje.

Podle evropské směrnice PSD2 přijaté v loňském roce, by tuzemské banky mohly zvýšit limit pro bezkontaktní platby bez zadávání PINu ze současných 20 eur (500 korun) až na 50 eur (zhruba 1400 korun). Na dotaz redakce Práva však banky o navýšení limitu v současné době neuvažují, i když na dané téma v minulých dnech proběhla diskuse na půdě Sdružení pro bankovní karty. Souhlas k tomuto kroku by navíc musely dát i kartové asociace (např. Visa či MasterCard).

Nicméně pokud by ke zvýšení limitu došlo, nebylo by možné tak učinit ze dne na den. „Změna limitu by zabrala několik týdnů, bylo by třeba ji provést nejen u vydavatelů karet, ale také u poskytovatelů terminálů. Zvýšením limitu by vzrostlo i riziko podvodů a především, během přechodu na nový limit by se velmi zvýšilo riziko technických problémů. Nyní platební styk funguje bezproblémově a není tedy v zájmu bank ani klientů, aby se ke změně limitu, která by mohla tento bezproblémový stav narušit, přistupovalo,” uvedla pro Právo Jana Karasová z Air Bank.

Plateb telefonem výrazně přibylo

„Další možností, která zcela řeší tento problém, je uložení platební karty do mobilního telefonu a platba telefonem s uloženou kartou (Apple Pay nebo Google Pay). Zákazník se nedotýká platebního terminálu a ověřuje platbu přímo na svém mobilním telefonu, nemusí tedy zadávat PIN na terminálu,” uvedl pro Právo Ondřej Holoubek ze společnosti Global Payments.

Češi stále častěji platí mobilem či hodinkami

Finance

Podle vyjádření bank počet klientů využívajících při placení chytrý telefon či hodinky výrazně roste.

„V tuto chvíli mobilními telefony platí již zhruba 250 tisíc klientů Spořitelny. Počet klientů, kteří začali platit Google Pay se jen za poslední měsíc více než ztrojnásobil z 30 tisíc v únoru na aktuálních více než 100 tisíc,” doplnil Filip Hrubý z České spořitelny.

„Každá čtvrtá bezhotovostní platba klientů Air Bank v kamenných obchodech je prováděna mobilem,” uvedla Karasová.

Navyšte limit, vyzývají banky kurýři

Po maximálním využívání bezhotovostních plateb volají i kurýři přepravních společností, kteří v současné době zaznamenávají výrazně navýšení objemu přepravovaných balíků. I přes opakované výzvy k maximalizaci on-line plateb je stále čtvrtina balíků hrazena dobírkou.

„Jsme si vědomi rizika dobírky pro naše kurýry, ale chceme pomoci zejména našim starším spoluobčanům, pro které je často on-line platba bariérou při nákupu na internetu,“ uvedl Pavel Včela ze společnosti GLS pro Českou republiku. Apeluje i na banky, aby „v tomto složitém období zvážily možnost dočasného navýšení limitu pro bezkontaktní platby, a lidé tak nemuseli ručně zadávat PIN.“

Kurýři sice jako prevenci před kontaminací platebního terminálu nyní používají vyměnitelné mikrotenové sáčky a dezinfekci, situaci by však velice prospělo, kdyby každý druhý zákazník nemusel PIN kód vůbec zadávat, dodal Včela.

Anketa

Jakým způsobem za současné situace platíte nejčastěji
Používám hotovost
21,1 %
Kartou
59,3 %
Mobilním telefonem nebo chytrými hodinkami
19,6 %
Celkem hlasovalo 8535 čtenářů.

Reklama

Související články

Krok za krokem: Jak platit přes Apple Pay

Majitelé iPhonů či chytrých hodinek Apple Watch mohou svými přístroji od úterý bezkontaktně platit u obchodníků. Ukážeme vám krok za krokem, jak si nastavit...

Výběr článků

Načítám