Hlavní obsah

Odklad splátek hypoték? U většiny bank lidé prodělají

Právo, Novinky, Barbora Buřínská, Jakub Svoboda

Tříměsíční odklad splátek hypoték a dalších úvěrů, který začínají svým klientům v nouzi umožňovat banky, mnohým domácnostem i firmám s propadem příjmů výrazně pomůže. U většiny bank se ale současně navýší celková částka, kterou člověk za úvěr nakonec zaplatí. V době odkladu splátek totiž nepřestane běžet úročení úvěru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

O odklad splátek hypoték a úvěrů už zažádaly desítky tisíc lidí, které opatření kvůli koronaviru postihla. Většina bank má již nastavené podmínky, za nichž jim splátky umožní odložit. V současné době se jedná o tříměsíční odklad, nicméně některé banky nevylučují, že může být i delší.

O pět měsíců už nyní odloží splátky Equa bank. Sberbank klientům umožní odklad poloviny splátky na pět měsíců.

Vzhledem k tomu, že klientů splácejících hypotéku či úvěr od stavební spořitelny je zhruba 1,1 milionu a klientů s půjčkou kolem 2,5 milionu, banky očekávají, že v příštích týdnech vlna zájmu o odklad poroste.

Úvěrům na bydlení se loni nedařilo, naopak vzrostl zájem o ty spotřební

Finance

Co ale konkrétně odklad splátek pro klienty znamená? Podle aktuálních informací z bank musí klienti počítat s tím, že u většiny z nich bude při odkladu splátek jejich hypotéka či úvěr i nadále úročen a celková částka se tak navýší i o úrok za dobu odkladu splátek. Současně se přitom prodlouží splatnost úvěru.

„Odklad se bude týkat jen jistiny úvěru. Úrok bude počítán standardně. Celková částka, kterou klient zaplatí, se navýší o úroky za dobu odkladu. Způsob doplacení bude řešen individuálně,“ sdělil Právu například mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

Dlužná částka se navýší i o úrok za dobu odkladu splátek, prodlouží se i splatnost úvěru

Česká spořitelna (ČS) a Creditas nebudou úročit hypotéky. „Úvěr nebude po dobu přestávky ve splácení nijak úročen. Klient ve výsledku nezaplatí nic navíc oproti původnímu splátkovému kalendáři,” uvedla pro Právo mluvčí Creditas Lucie Brunclíková.

„U hypoték za tři měsíce odkladu nezapočítáváme úroky, tzn. po skončení odkladu začne klient opět splácet hypotéku ve stejném objemu, v jakém přestal, tzn. stejná výše jistiny i stejný počet splátek,” sdělil mluvčí ČS Filip Hrubý.

V případě spotřebitelských úvěrů ale Spořitelna zvolila jiný přístup. „Úroky z tří měsíců odkladu jsou započítány do jistiny, tzn., že po skončení odkladu bude klientova jistina navýšena o úroky z oněch tří měsíců, resp. je mu prodloužena doba splácení,” doplnil Hrubý.

V Raiffeisenbank podle mluvčí Petry Kopecké klientům nabízejí, že celkovou sumu odložených splátek rozpustí do následujících měsíčních splátek tak, aby nedošlo k prodloužení doby splácení.

Sazby hypoték mohou jít na historické minimum

Finance

Někde stačí i čestné prohlášení

Moneta Money Bank již dříve avizovala, že splátky odloží každému klientovi, který o něj požádá. „Umožníme odklad splátek všem našim klientům. Dopadem preventivních opatření budeme zřejmě poškozeni všichni,“ uvedl generální ředitel Tomáš Spurný.

Ostatní banky se zaměřují především na klienty, kteří jsou bezprostředně koronavirovou epidemií postiženi a došlo u nich tak ke zhoršení jejich finanční situace. Nicméně doložení dokladů potvrzujícím důvody žádosti o odklad splátek po nich nyní striktně nevyžadují

Krátkodobé problémy s úhradou závazků se v negativních registrech neobjeví

Koronavirus

„Pro některé klienty by sehnání různých potvrzení mohlo být nyní obtížné, budeme k tomu přihlížet, protože každou žádost posuzujeme individuálně. Klienti, kteří nemají k dispozici potvrzení a patří do skupiny klientů, kteří byli přímo finančně postiženi, se nemusí tak obávat žádost poslat i bez dokladů,” uvedla pro Právo mluvčí Air Bank Jana Karasová.

Některé finanční společnosti se podle svých zástupců spokojí s čestným prohlášením klienta. „Stačí nám prohlášení klienta, potvrzení nevyžadujeme,” uvedla Markéta Dvořáčková z Equa banky.

„Stačí nám čestné prohlášení klienta,” potvrdila i Lenka Molnárová, mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Banky deklarují, že odklad splátek je zdarma a nebudou si za to účtovat žádný poplatek. Česká televize však upozornila na případ, kdy podnikateli, který podle svých slov v několika bankách s žádostí o odklad úvěru neuspěl, leasingová společnost UniCredit Bank nabídla dvouměsíční odklad splátek s tím, že za to musí zaplatit poplatek přes dva tisíce korun. Po medializaci leasingová společnost poplatek podnikateli odpustila. Ministryně financí Alena Schillerová v úterý v ČT slíbila, že se bude snažit na banky apelovat, aby od podobné praxe ustoupily. „Určitě není teď v pořádku tyto věci takto účtovat,“ uvedla.

Otázka úročení je podle Pavla Štěpánka, výkonného ředitele České bankovní asociace, která záměr bank odpouštět lidem splátky oznámila, „věcí obchodního přístupu jednotlivých bank“. „Bankovní asociace v tomto směru nemůže vydávat žádná doporučení nebo stanoviska, protože by tím porušila legislativu na ochranu hospodářské soutěže,“ sdělil Štěpánek Právu.

„Nyní záleží na individuálním přístupu bank, jak klientům postiženým například výpadkem poptávky či neuhrazenými fakturami za dodávky zboží a služeb v souvislosti s koronavirem umožní odklad splátek. Jedná se čistě o jejich obchodní rozhodnutí,“ uvedla pak Petra Vodstrčilová, mluvčí České národní banky, která nad komerčními bankami vykonává dozor.

Pojištění schopnosti splácet se většinou dál platí

Někteří klienti si ke svým úvěrovým produktům sjednali i pojištění schopnosti splácet. To slouží pro případy, kdy z různých důvodů (například pracovní neschopnost, ztráta zaměstnání) nemohou hradit své závazky. Po určitou dobu za ně pak tuto povinnost převezmou pojišťovny.

Některé banky vycházejí klientům vstříc i v případě platby pojistného, které zvlášť u hypoték zatíží lidem rozpočet i o tisícové částky. Například Česká spořitelna za klienty po dobu odkladu splátek platí pojistné sama.

„U půjček se platba pojistného odkládá na dobu po odkladu splátek. U hypotéky je z technických důvodů nutné zachovat po dobu odkladu pouze splátku pojištění. Klient je po dobu odkladu standardně pojištěn,” uvedla Dvořáčková.

Většina bank však požaduje, aby klienti pojistné platili i po dobu odkladu splátek.

Reklama

Související články

Sazby hypoték mohou jít na historické minimum

Epidemie koronaviru zlevní hypotéky, odhadují finanční experti. Dočkat se můžeme i nového historického minima. Úrokové sazby hypoték by se v dohledné době...

Banky spouští odklady splátek úvěrů

První banky začínají zveřejňovat pravidla pro odklad splátek hypoték a dalších úvěrů. A informují klienty, jak o to mohou požádat.

Výběr článků

Načítám