Hlavní obsah

Krátkodobé problémy s úhradou závazků se v negativních registrech neobjeví

Novinky, bab

Sdružení SOLUS upozornilo, že klientům, kteří se se svým věřitelem dohodnou na odkladu úhrady splatných závazků v souvislosti s koronavirovou epidemií, nehrozí zápis do negativních registrů. Zároveň však doporučilo, aby klienti při řešení své situace aktivně komunikovali.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Členové sdružení SOLUS vždy mají zájem aktivně se svými klienty řešit případné potíže s úhradou závazků, které vyplývají z uzavřených smluv. S ohledem na aktuální situaci přicházejí s dalšími vstřícnými návrhy. Je však nezbytné, aby klienti své věřitele o případných finančních problémech včas informovali,“ uvedl Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS.

Odklad splátek úvěrů a hypoték: Podmínky bank se liší

Finance

Sdružení SOLUS zároveň pro klienty se závazky vydalo doporučení, jak by k řešení své situace měli přistupovat:

  • Řešte případné potíže s úhradou svých závazků aktivně a včas. Odklad splátek, jejich snížení či jinou úpravu splátkového kalendáře lze s věřiteli dohodnout, musí ale o potížích svého klienta vědět a včas nastavit nová pravidla smluvního vztahu.
  • V případě potíží s úhradou závazků komunikujte s věřitelem ideálně písemně elektronickou formou. Jako druhé nejlepší řešení zvolte telefonát na zákaznickou linku. V souvislosti s opatřeními Vlády ČR se vyhněte osobní návštěvě poboček, pokud to není nezbytně nutné.
  • Nežádejte o odklad plateb, pokud to skutečně není nutné s ohledem na vaši finanční situaci. Nastavení změněných parametrů u jednotlivých smluv je na straně věřitelů časově náročné, procesy s tím spojené nelze dostatečně automatizovat a vždy do procesu musí vstoupit lidský faktor.

SOLUS apeluje i na dlužníky, kteří odklad plateb skutečně nepotřebují, aby si nedělali tzv. splátkové prázdniny. „Zabíráte tak kapacitu pracovníků na straně věřitelů těm, kteří odklad skutečně potřebují,” uvedlo sdružení ve svém vyjádření.

Využívejte on-line bankovnictví, vyzývají banky klienty

Finance
Do činnosti sdružení SOLUS je zapojeno řádově 60 společností, které poskytují služby spotřebitelům v oblasti bankovních úvěrů a stavebního spoření, nebankovních půjček, telekomunikačních služeb, distribuce energií a P2P půjček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám