Hlavní obsah

Koronavirus je zpět ve všech okresech

Novinky, Kateřina Mahdalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po tomto víkendu ze statistik vyplývá, že případy nákazy koronavirem jsou nyní evidované ve všech okresech České republiky. Nejhůře je na tom Frýdek-Místek, kde hygienici evidují téměř 500 osob nakažených koronavirem, což je v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 226, tedy třikrát více než v Praze, kde je nyní evidováno více než 900 nakažených osob, tedy 71 na 100 tisíc.

Článek

Na interaktivní mapě, v níž redakce Novinek denně zachycuje aktuální stav od samého počátku propuknutí pandemie v ČR, jsou okresy s vyššími počty nakažených osob v přepočtu na 100 tisíc obyvatel zbarveny sytě červeně. Celý vývoj nákazy v jednotlivých okresech je možné přehrát stisknutím tlačítka play.

Jak vyplývá z dlouhodobého monitoringu, nákaza, jež se na začátku prázdnin přesunula na východ republiky, se nyní opětovně rozšířila po celé zemi. Ohniska však nejsou rozmístěna rovnoměrně. Nejdéle odolávaly Domažlice, ale i tam se podle dat krajských hygienických stanic nákaza vrátila.

Data opět nesouhlasí

Z grafů chytré karantény, tedy Centrálního řídícího týmu Covid-19 (CŘT), které v úterý zveřejnil na Twitteru moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO), vyplývá, že v pondělí v tomto kraji přibylo 15 lidí nakažených koronavirem. Podle dat hygienických stanic, která byla zveřejněna v úterý v 9 hodin ráno, je ale nakažených více. Ve Frýdku-Místku jich od pondělí přibylo 16, v Karviné 4 a v Ostravě 9.

V mezitýdenním srovnání jich pak oproti stejnému dni v předchozím týdnu přibylo v Praze 33 a ve Frýdku-Místku 194.

Data poskytovaná hygienickými stanicemi se dlouhodobě rozcházejí s těmi, která prezentuje na svém webu ministerstvo zdravotnictví, i s těmi, která příležitostně zveřejní někdo s přístupem do systému chytré karantény.

Počty nakažených koronavirem nesedí. Proč?

Koronavirus

Pátrání po dvou zesnulých chlapcích v Česku aneb Jak rozumět datům o koronaviru

Koronavirus

V tuto chvíli okres Frýdek-Místek označuje jako území se zvýšeným rizikem i ministerstvo zdravotnictví na své mapě nákazy v ČR, tzv. semaforu.

V šedesátitisícovém okrese je několik ohnisek, kde se onemocnění vyskytlo. Jde o pěvecký a taneční soubor Gorol, Galanterii Jablunkov, domov pro seniory sv. Alžběty, Sanatorium Jablunkov, Křesťanský tábor Guty či domov pro seniory Třinec. Hygienici v této souvislosti přijali řadu protiepidemických opatření.

Mezi ně patří povinnost roušek v budovách i hromadné dopravě. Výjimkou je okres Bruntál, kde uvnitř lidé roušky mít nemusí, nasadit si je musí jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Restaurace a bary smí fungovat pouze do půlnoci, opět s výjimkou Bruntálska. Mírného uvolnění se dočkali sportovci, kteří mohou sundat roušku na hromadných akcích i ve vnitřních prostorech. Upravil se i provoz koupališť, hygienici zrušili maximální počet 500 návštěvníků a nově se počet lidí na koupališti odvíjí od jeho velikosti. Na každého návštěvníka musí být prostor deset metrů čtverečních.

Lidé polevili v prevenci

Data z testování, které provádí frýdecko-místecká nemocnice, totiž říkají, že počet nakažených nemocí covid-19 ve městě stále roste. V měsíčním srovnání jsou čísla dokonce vyšší, než byla během nouzového stavu.

„Zároveň je vyšší počet pacientů, kteří mají těžší průběh, leží tam dokonce i pacient, který je na ARU, a opravdu vyplývá z toho jeden poznatek, že lidé v dnešní době bohužel některá nařízení nedodržují. Nedodržují nošení roušek, nosí je například jenom pod nosem, nebo někteří dokonce jenom na bradě, a hlavně omezili dezinfekci rukou,” sdělil novinářům Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku.

Reklama

Výběr článků

Načítám