Hlavní obsah

Máme vakcínu proti koronaviru, oznámil Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko má vakcínu proti novému typu koronaviru, oznámil v úterý prezident Vladimir Putin. Rozsáhlá výroba očkovací látky začne v blízké budoucnosti, napsala agentura TASS.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

„Dnes ráno, poprvé na světě, byla zaregistrována vakcína proti nákaze novým typem koronaviru. Vím, že látka funguje efektivně. Vytváří stabilní imunitu a opakuji, vakcína prošla všemi nezbytnými kontrolami,“ řekl Putin.

Bezpečnost očkovací látky dokládal i oznámením, že jedna z jeho dcer si nechala vakcínu aplikovat.

Hromadná výroba vakcíny proti koronaviru by měla začít v nejbližší době. Očkování bude podle prezidenta dobrovolné. „Doufám, že se nám v blízké budoucnosti podaří zahájit hromadnou výrobu, to je nejdůležitější,“ dodal Putin.

Lidé mají z vakcíny na covid strach. Je to pochopitelné, upozornil Daily Telegraph

Koronavirus

Látku vyvinul ústav epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji.

Očkování se plánuje na srpen či září

Ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško uvedl, že by měli být mezi prvními očkováni učitelé a zdravotnický personál.  Podle úřadů bude očkování zahájeno v srpnu nebo září. Látka by měla být rovněž vyvážena do zahraničí.

Agentura TASS napsala, že podle osvědčení zveřejněného na webových stránkách státního registru léčiv vstoupí nová vakcína do "civilního oběhu" od 1. ledna 2021.

Novým typem koronaviru se v Rusku nakazilo 897 599 lidí, infekci podlehlo 15 100 pacientů. Opět se uzdravilo 703 tisíc nakažených.

Anketa

Nechali byste se očkovat proti koronaviru?
Ano
49,8 %
Ne
50,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15613 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám