Hlavní obsah

Nemocní s covid-19 trpí krevními sraženinami a potřebují častěji dialýzu

Novinky, das

Američtí lékaři se nově potýkají s nedostatkem dialyzačních přístrojů a příslušenství k nim. Nemocní s těžkým průběhem covid-19 totiž často trpí selháváním ledvin, které zároveň komplikuje intenzivní reakce imunitního systému na virus, kvůli které dochází k vyšší srážlivosti krve, přičemž vzniklé sraženiny ucpávají dialyzační filtry.

Foto: Profimedia.cz

Krevní sraženiny ucpávají filtry dialýz.

Článek

Podle lékařů tak mnozí nemocní s covid-19 neumírají na těžký zápal plic, ale na systémové selhání srdce a dalších orgánů. „Lidé tak ve skutečnosti neumírají na nedostatek kyslíku, ale kvůli dalším komplikacím, které z velké části způsobují krevní sraženiny,” vysvětluje pro Cnn specialista na akutní péči Sam Parnia z New York University Langone Medical Center.

A právě tyto krevní sraženiny ucpávají filtry dialýz, které slouží k čištění krve. Některé nemocnice ve Spojených státech se tak začínají potýkat s nedostatkem dialyzačního vybavení, a to zejména filtrů, a také kvalifikovaného personálu.

Vyšší srážlivost krve způsobuje podle odborníků pravděpodobně tzv. cytokinová bouře (CRS). Jedná se o intenzivní reakci imunitního systému, kvůli které se vytvářejí krevní sraženiny v plicích, játrech, ledvinách a zřejmě také v mozku a srdci. „Potvrzují to i pitevní zprávy, z nichž je patrné, že krevní sraženiny se objevují v celém těle,” upozorňuje Parnia, který je přesvědčen, že sraženiny ucpávají právě i ledviny.

Nakaženým s nemocí covid-19 může pomáhat vitamin D

Koronavirus

Podle vedoucího nefrologa Davida Charytana z NYU Langone Health dnes již existují důkazy, že koronavirus útočí přímo na ledviny. I z tohoto důvodu je zapotřebí u mnohých nemocných s covid-19 větší potřeba dialýzy, než je obvyklé u pacientů s akutní péčí.

„Běžně dialyzační léčbu vyžaduje 10 % všech nemocných na jednotce intenzivní péče (JIP), u nemocných s covid-19 se přitom jedná o 20-30 %. JIP je u nás v nemocnici vybavena pro péči o 118 nemocných, v současné době jich je zde ale 186, jedná se tedy o 50% přetížení,” popsal Charytan.

Pomáhají, nebo škodí? Lékaři se přou o účinnost plicních ventilátorů v boji s koronavirem

Koronavirus

Podle odborníka chirurgické intenzivní péče z nemocnice Phoebe Putney v Alabamě Enriqua Lopeze tak lékaři musí dělat neustále velmi těžká rozhodnutí. „Musíme se neustále rozhodovat, koho připojíme na dialýzu a koho ne.”

Někteří lékaři se snažili lidem podat heparin, lék na ředění krve, ale zatím není dostatek důkazů, zda právě tato léčba pomáhá nemocným přežít.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Nedostatek dialyzačního vybavení

Podle amerických odborníků je stále složitější u nemocných zavádět tzv. kontinuální renální substituční terapii neboli CRRT, jež nahrazuje po celých 24 hodin funkci ledvin.

„Zatímco ještě před měsícem se mnozí odborníci domnívali, že mnohým zdravotnickým zařízením budou chybět především ventilátory, dnes se ukazuje, že nedostatek je především dialyzačního vybavení,” upozorňuje Charytan.

Někteří odborníci se již nyní pozastavují nad tím, proč je onemocnění covid-19 považováno za plicní onemocnění. „Nevím, proč je tato nemoc tak nazývána, protože stejně tak bychom ji mohli považovat za ledvinové selhání s pneumonií,” uzavírá Parnia.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám