Hlavní obsah

Na koronavirus s repelenty. Britští vojáci už nafasovali první várku

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britské ministerstvo obrany rozdává vojákům v první linii repelenty. Mají sloužit jako „doplňková ochrana” před nákazou novým koronavirem. Ministr obrany Ben Wallace uvedl, že se tak ministerstvo rozhodlo na základě doporučení šéflékaře britské armády, informoval britský Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle ministra zdravotnictví je rozdávání repelentů proti hmyzu součástí preventivních opatření. Wallace se tak rozhodl na základě dopisu, který dostal od předsedy Výboru pro obranu Tobiase Ellwooda. V něm šéflékař repelenty doporučil.

„Repelent vytvoří bariéru na lidské kůži a bylo zjištěno, že taková bariéra může poskytnout ochranu proti virům podobným těm, které způsobují současnou pandemii,” uvedl Ellwood, který doplnil, že není možné uvést přesné číslo vojáků, kteří repelenty dostanou. Budou podle něj distribuovány jednotlivým velitelstvím, která je použijí tam, kde bude potřeba. Podle doporučení použití repelentu „zatím prokazatelně nesníží riziko nákazy, nemůže však rozhodně uškodit”.

Ne, tyhle věci vám proti koronaviru opravdu nepomohou

Koronavirus

„Po konzultaci s odborníky, včetně poradců v oblasti infekčních chorob, doporučil šéflékař preventivní používání repelentu,” vysvětlil Ellwood. Podle něj je další používání, například ve zdravotnických složkách, věcí příslušných orgánů.

„Šéflékař britské armády informoval vedení zdravotnického systému (NHS), aby sami zvážili, jestli k používání přikročí,” doplnil.

Testování pokračuje

Repelenty obsahující účinnou látku citriodiol, což je syntetická forma eukalyptového oleje, budou podle Ellwooda nadále zkoumány za účelem zjištění dalších detailů v souvislosti s pandemií koronaviru. Informace k výzkumu rovněž poskytne ministerstvo obrany, které používání repelentů bude testovat ve vládní laboratoři Defence Science and Technology Laboratory (DSTL).

Přístroj za tisícovku pomáhá v boji s koronavirem. Z trhu ale pomalu mizí

Koronavirus

První vojáci obdrželi repelenty minulý měsíc v rámci dalších opatření pro zastavení šíření nového koronaviru. Zda se skutečně prokáže jeho účinnost v boji proti konkrétnímu koronaviru, odhalí až vyhodnocení posbíraných dat po první vlně testování.

Repelenty s citriodiolem už se v minulosti ukázaly jako účinné proti ostatním koronavirům. Látka dokáže vir poškodit, a snížit tak jeho nebezpečnost pro člověka. Po aplikaci repelentu na tělo vydrží látka na kůži až několik hodin, což se jeví jako výhoda oproti běžnému mytí rukou či dezinfekčním prostředkům, které takovou výdrž nemají.

Reklama

Výběr článků

Načítám