Hlavní obsah

Může koronavirus roznášet i klimatizace? Odborníci se neshodnou

Novinky,

Čínští vědci zjistili, že v lednu během jedné večeře se novým typem koronaviru nakazilo v klimatizované restauraci v Kantonu devět lidí. Nově zveřejněná studie spojující přenos SARS-CoV-2 s klimatizační jednotkou upozorňuje na potenciální výzvu pro restaurace a další podniky, které různě ve světě chystají znovuotevření. Podle listu The Independent je však tato studie poměrně limitovaná.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Došli jsme k závěru, že v tomto ohnisku (v dané restauraci - pozn. red.)  byl přenos virových kapének vyvolán vzduchem podmíněným ventilací. Klíčovým faktorem infekce byl směr proudění vzduchu,” uvedli vědci z kantonského Centra pro kontrolu a prevenci nemocí.

Na základě studie jsem nedospěl k rozhodnutí, že raději nepůjdu do restaurace a že nebudu nikde sedět u klimatizace.
Dr. Werner E. Bischoff

Dobrou zprávou nicméně je, že ačkoli bylo infikováno devět lidí, žádný z ostatních 81 zákazníků a zaměstnanců přítomných v restauraci toho dne infikován nebyl.

Každopádně jak se léto blíží, klimatizace se bude více či méně stávat takřka všudypřítomnou záležitostí - na pracovištích, v restauracích, barech, obchodech či fitness centrech. Někteří lidé ji mají i doma, přičemž v USA to je až 90 procent domácností, dodává The Independent.

Vědecká shoda nepanuje

Dodnes však neexistuje žádný vědecký konsenzus, jestli opravdu může vzduch tímto způsob vířit nemoc covid-19. Epidemiolog Werner E. Bischoff z americké Wake Forest School of Medicine v Severní Karolíně poznamenal, že byl sice na jednu stranu těmito čínskými poznatky ohromen, avšak varoval, že jde jen o dílčí příklad pracující s omezenými daty a nelze tak jednoznačně obecně říci, jak a zda vůbec puštěná klimatizace k takovémuto šíření nákazy přispívá.

Koronavirus přežije ve vzduchu tři hodiny, tvrdí američtí vědci

Koronavirus

„Existuje například celá řada neznámých faktorů - stáli tam lidé ve frontě, aby si vzali jídlo, nebo šli třeba za někým po schodech? Faktor klimatizace nelze úplně vyloučit, ale je to něco, co musíme dále zkoumat. Kantonská studie je skvělá, to ano, ale na jejím základě jsem opravdu nedospěl k rozhodnutí, že raději nepůjdu do restaurace a že nebudu nikde sedět u klimatizace,” sdělil pro The Independent a připomněl význam dodržování odstupů.

Kde zabíjí koronavirus nejvíc? Tam, kde mají špatný vzduch, tvrdí nový výzkum

Koronavirus

Vědkyně Meghan Mayová z lékařské fakulty americké University of New England je vyloženě skeptická a uvedla, že je třeba spíše řešit jiné a naléhavější problémy. „Ještě nejsem přesvědčena, že se jedná o problém, ale pokud ano, řekla bych, že klimatizace je v domovech či ve veřejné dopravě tou nejmenší starostí," prohlásila.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám