Hlavní obsah

Místo izolace bujaré večírky i venčení plyšových psů. Zakážeme vycházení úplně, varují evropské země

Právo, DPA, ČTK, vpl, PM

Nařízení zemí, jež vyhlásily zákaz vycházení bez závažného důvodu, mnozí Evropané důmyslně, ale i zcela nepokrytě obcházejí. Značnou vynalézavost projevují Španělé, kteří podle místní policie ve velkém zneužívají výjimky ze zákazu vycházení, kdy úřady povolily několikrát denně a krátce vyvenčit domácí mazlíčky.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

I přes koronavirovou pandemii vyrazili Berlíňané ve čtvrtek ve velkém do městského parku. Nejen Německo chce proto kvůli obcházení zákazu vycházení přitvrdit.

Článek

„Mnozí si to vysvětlili po svém – tak, že mohou být venku libovolně dlouho a sdružovat se v pejskařských partách,“ potvrdil Namuel Hernández z Jupolu, španělských policejních odborů.

Přehledně: Jak probíhá nemoc Covid-19?

Koronavirus

Objevily se dokonce i případy, kdy Španělé vyrazili do ulic nikoli se skutečnými, ale plyšovými zvířaty, napsal list El País. Jiní rovnou vydělávají: nabízejí své čtyřnohé miláčky k pronájmu lidem, kteří psy nemají, aby se tak mohli dostat ven i oni. Na internetu se vyrojilo mnoho takových nabídek, přičemž cena za procházku s cizím psem se pohybuje kolem 50 eur (1350 korun).

Britští turisté řádí

Situaci ve Španělsku ztěžují britští turisté, kteří především ve svém oblíbeném letovisku Benidorm čekají na přepravu domů a pro které i v této složité době zůstává prioritou zábava.

Video zveřejněné na sociálních sítích zachycuje španělské policisty, jak se pokoušejí s rouškami na tvářích zkrotit asi pět desítek Britů, kteří odmítli respektovat nařízení madridské vlády o zákazu vycházení s výjimkou nákupu potravin.

Britové, v nejednom případě posilnění alkoholem, vyrazili na pláže. Totální aroganci ke španělským opatřením vystihuje i fakt, že další dovolenkáři zpívali na balkonech i před hotely, že „chytili koronavirus od španělských policistů“.

Němci se baví, grilují a popíjejí

V Polsku, kde zůstalo v karanténě nejméně 15 tisíc lidí, policii zaskočil počet případů nerespektování tohoto opatření. Navrhla tudíž vládě, aby takoví lidé dostali elektronické náramky – jako v případě odsouzených. Náramky umožňují zjistit polohu nositele.

Podle listu Rzeczpospolita, který se odvolává na zasvěcené policejní zdroje, pravidla karantény nerespektuje každý druhý Polák.

Mrtvé už ani nepočítáme, jsme na konci sil, říkají italští zdravotníci

Koronavirus

Policie v Německu má plné ruce práce s rozpouštěním tzv. koronavirových večírků, ke kterým se mládež i přes zákaz spolkového života schází na hřištích či v parcích.

V pondělí večer se v městském parku v bavorském Norimberku sešla zhruba stovka mladých lidí, kteří si s sebou vzali hudební a světelnou aparaturu, sdělila televize Bayerischer Rundfunk. V nedalekém Schwabachu se takto ve skateparku bavilo asi padesát teenagerů. Policie oba večírky ukončila a účastníky z místa vykázala.

Rozhořčeně reagoval i bavorský premiér Markus Söder. „Sorry, ale takhle to nejde,“ řekl. Ve čtvrtek pak Söder obyvatele Bavorska varoval, že pokud dobrovolně nebudou preventivní opatření dodržovat, vyhlásí v této největší spolkové zemi zákaz vycházení.

Reklama

Výběr článků

Načítám