Hlavní obsah

Mám látku na ochranu proti koronaviru, tvrdí německý podnikatel. Otestoval ji na sobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakladatel laboratorní diagnostické společnosti Euroimmun Winfried Stöcker z německé spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko oznámil, že má látku, která pomůže získat ochranu proti nákaze novým typem koronaviru SARS-CoV-2. Vyvinul ji společně s týmem svých vědců a testoval ji sám na sobě.

Foto: Profimedia.cz

Winfried Stöcker

Článek

Použil antigen S1 koronaviru SARS-CoV-2. K získání antigenu se použila pouze jedna složka viru, která sama o sobě nebyla infekční. „Imunizace byla neškodná, infekce nehrozila ani mně, ani nikomu z mé rodiny či kolegům,“ prohlásil třiasedmdesátiletý Stöcker.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Antigen je látka, která navozuje produkci jedné nebo více protilátek. Každá protilátka se váže na specifický antigen formou vzájemného působení, je to něco podobného jako zapadnutí klíče do zámku. Buňky imunitního systému se snaží zničit jakýkoli antigen, který je rozpoznán jako cizí a potenciálně škodlivý.

První vakcína proti koronaviru jde do ostré fáze testování na lidech

Koronavirus

Stöcker si látku, tzv. mrtvou vakcínu, aplikoval třikrát. Poprvé to bylo 26. března, poté 2. dubna a naposledy 14. dubna. Zpočátku se nedělo nic a žádné protilátky se nevytvářely. Zlom přišel v polovině dubna po aplikaci třetí dávky. „Pokus o imunizaci koronavirovým antigenem S1 u mě vyšel velmi příznivě. Daří se mi dobře a nemám žádné příznaky onemocnění,“ řekl. Zdůraznil, že během celého procesu nebyly zaznamenány žádné vedlejší účinky.

Imunizace je děj, při kterém je jedinec vystaven působení látky, která je uzpůsobená tak, že posiluje jeho imunitní systém. Imunizace využívá pouze části těchto mikroorganismů, obvykle pouze molekuly, které přímo vyvolávají imunitní odpověď. Je to nejbezpečnější forma zvýšení aktivity imunitního systému v ochraně před nemocí.

Z testu, který byl proveden Stöckerovi 22. dubna, vyplynulo, že mu byl nalezen imunoglobulin A (IgA) a také imunoglobulin G (IgG). Jsou to protilátky, které tvoří ochrannou bariéru proti virům a bakteriím, a tak je činí neškodnými.

Extrémní rychlost vývoje vakcíny vyvolává obavy o bezpečnost

Koronavirus

Navzdory pozitivnímu výsledku Stöcker krotí naděje na bleskové schválení této látky. Je ale přesvědčen, že antigenem S1 SARS-CoV-2 by se mohly imunizovat v následujících šesti měsících až tři čtvrtiny populace. Problémem je podle jeho slov vleklý schvalovací proces: „Odborníci varují, že před uvedením vakcíny na trh trvají kontroly další rok či dva,“ říká Stöcker.

Experti upozorňují, že pro Stöckerův objev chybí dostatek informací a zkoušek.

Reklama

Výběr článků

Načítám