Hlavní obsah

Maďarsko zakázalo vstup do země občanům z velké části světa

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z důvodu šíření nového druhu koronaviru zakázalo Maďarsko od středy vstup do země občanům značné části světa. „Zavádíme systém označení států na zelené, žluté a červené. Tato opatření mají zabránit rozšíření viru ze zahraničí do Maďarska,“ uvedl Gergely Gulyás, šéf maďarského úřadu vlády na nedělní mimořádné tiskové konferenci.

Foto: MTI

Viktor Orbán

Článek

Ze zelených zemí bude vstup do Maďarska nadále bezproblémový. Cestující ze žluté kategorie se musí podrobit zdravotní kontrole a jít do 14denní karantény. Z členských zemí Evropské unie zařadilo Maďarsko do žluté kategorie Bulharsko, Portugalsko, Rumunsko a Švédsko.

„Mimo unii patří do stejné kategorie Velká Británie, Norsko, Rusko, Srbsko, Japonsko, Čína a Spojené státy,“ upřesnil Gulyás.

Česko zatím zůstává na zeleném seznamu.

Maďarsko odmítá unijní seznam 14 států, do země pustí jen Srby

Evropa

Občanům ze zemí, které jsou označeny červeně, bude vstup do Maďarska odepřen. „Do červené kategorie patří Albánie, Bosna a Hercegovina, Bělorusko, Kosovo, Severní Makedonie, Moldavsko, Černá Hora, Ukrajina, Austrálie, Oceánie a všechny asijské, africké, jihoamerické státy,“ dodal šéf úřadu vlády.

Chorvatsko zůstává zatím v zelené kategorii, ale vláda bude tento seznam měnit každou středu. „Pokud to bude nutné, vláda může seznam měnit okamžitě. Věříme, že tato opatření zabrání dalšímu rozšíření viru v Maďarsku,“ dodal Gulyás.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám