Hlavní obsah

Maďar: Když počet nakažených dál poroste, rozvolňování by mohlo i zpomalit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poměr nově potvrzených případů nákazy nemocí covid-19 vůči celkovému počtu provedených testů v pondělí stoupl na 1,51 procenta. V pondělí bylo potvrzeno 111 nových případů. Epidemiolog Rastislav Maďar v Radiožurnálu naznačil, že rozvolňování opatření by se mohlo v případě nepříznivého vývoje zpomalit.

Článek

Větší poměr testů a potvrzených případů hygienici naposledy zaznamenali 26. dubna, kdy to bylo 1,54 procenta.

„I tato data dokládají, že tento virus je vysoce infekční, a když se dostane někam do komunity, rychle se rozšíří na mnoho kontaktů,“ uvedl Maďar ve vysílání Českého rozhlasu Radiožurnálu.

ON-LINE: Počet obětí koronaviru v ČR překročil tři stovky

Koronavirus

„Kdyby trend nárůstu pokračoval a kdyby přibyly případy nákazy mimo známá ohniska a ještě by došlo k procentuálnímu nárůstu, dívali bychom se na to velmi pečlivě a zvažovali, jestli se s tou další vlnou 25. května nemá postupovat trošku opatrněji a zatím pustit to, co je méně rizikové,“ uvedl Maďar, podle něhož hygienici po rozvolnění 15. května nárůst očekávali a to i nad stovku nových případů denně.

„Pokud by se ta data zhoršila, museli bychom na to epidemiologicky reagovat,” uvedl Maďar s tím, že odborníci mají pouze poradní hlas a rozhodující slovo bude mít vláda.

Virus se pondělí potvrdil u 53 pracovníků společnosti OKD v dole Darkov na Karvinsku. „Na datech vidíme i vliv pendlerství,” odtušil epidemiolog.

V dole na Karvinsku je nakaženo už 82 horníků

Koronavirus

Více nových případů se podle Maďara objevilo rovněž v hlavním městě, a to i mezi osobami nad 65 let.

Rozhodující tak bude situace v dalších dnech, zda se virus rozšíří i mimo již známá ohniska v různých částech republiky. „To by bylo mnohem horší,“ zdůraznil epidemiolog s tím, že počet nových případů není pro odborníky úplně rozhodujícím kritériem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám