Hlavní obsah

V dole na Karvinsku je nakaženo už 82 horníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Při testování zaměstnanců Dolu Darkov bylo zatím nalezeno 82 pozitivních případů nákazy koronavirem. Testováno bylo v pondělí celkem 860 lidí z celkového počtu 1800 zaměstnanců. Odběry probíhaly do půlnoci a všechny výsledky budou během úterý.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Testování na koronavirus.

Článek

Ředitelka krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová Právu v úterý ráno potvrdila, že pozitivní nález vyšetření se ukázal zatím u 53 horníků. „Je to údaj z pondělního večera. Odběry ale probíhaly až do půlnoci, takže na celkové výsledky stále čekáme. Měly by být k dispozici v průběhu dnešního odpoledne,“ řekla Svrčinová. Doplnila, že o případném opatření bude rozhodnuto až na základě celkových výsledků testů. Během dne číslo vzrostlo na 82.

Testováni byli ti, kteří byli v kontaktu se zaměstnanci, u nichž byla nákaza prokázána už dříve.

„Probíhá detailní trasování. U zaměstnanců, kteří jsou nakaženi, se dohledávají kontakty,“ dodala mluvčí OKD.

Hygienici nařídili dezinfekci ubytoven horníků a také autobusů, které přepravují zaměstnance do práce.

ON-LINE: Počet obětí koronaviru v ČR překročil tři stovky

Koronavirus

Podle epidemiologa Rastislava Maďara se vysoký počet nakažených horníků odráží na celostátním nárůstu pozitivně testovaných případů. Těch bylo za pondělí 111, což je nejvíce zjištěných případů za den za poslední zhruba měsíc. „Pozitivní je, že ti nakažení jsou tam většinou v nerizikovém věku. Jen jeden je starší 60 let,“ řekl Radiožurnálu Maďar.

Uvedl, že se neděje nic dramatického. Horší by bylo, kdyby přibyly případy mimo známá ohniska. Pak by se zvažovalo, jestli se vlna rozvolňování plánovaná na 25. května ještě nerozdělí na víc částí.

Reklama

Výběr článků

Načítám