Hlavní obsah

Lži, lži, samé lži, pokřikovali obyvatelé Wu-chanu na čínskou vicepremiérku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Wu-chan

Když čínská vicepremiérka Sun Čchun-lan dorazila ve čtvrtek do města Wu-chan, které je nejvíc postiženo epidemií koronaviru SARS-CoV-2, obyvatelé na ni pokřikovali, že všechna opatření jsou falešná, formální a jen se lže. V pátek o tom informoval list The Guardian.

Foto: Reuters

Obyvatelé Wu-chanu čekají na ulici na dodávku zeleniny.

Článek

Podle státních médií byla Sun na inspekci sousedského výboru ve čtvrti Čching-šan, který má na starosti každodenní kontroly obyvatel a distribuci základních životních potřeb, zejména potravin, čerstvé zeleniny a léků.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Když šla po ulici, obyvatelé na ni z oken křičeli: „Je to všechno falešné!“ a „Protest!“. Občas bylo slyšet i výkřiky „Formální!“, což je termín, jímž se označují opatření čínské vlády, která měla zabránit šíření nemoci.

Pokřikování zachytilo několik videí, která se objevila na sociálních sítích. Informovala o nich i státní média, i když by za normálních okolností byla cenzurovaná. Média v Číně mají za úkol soustředit se na příběhy, které přinášejí pozitivní energii.

Deník Žen-min ž´-pao zveřejnil jedno video s anglickými titulky, na kterém osoba křičí „Falešné, falešné!“. Později byl ale záznam odstraněn. Stále ale je na Twitteru anglojazyčného čínského listu Global Times.

O nákaze jsme informovali pozdě, přiznal starosta Wu-chanu. Město stačilo opustit pět milionů lidí

Svět

O incidentu informoval i Pekingský deník. A s vládou spjatý účet na síti WeChat Taoran Notes uvedl, že všechna fakta o incidentu byla „v zásadě pravdivá“.

„Jde o to, aby se nezakrývaly problémy, které můžeme řešit,“ stálo na účtu. „Musíme čelit problémům realisticky, abychom získali pochopení a podporu mas,“ píše Taoran Notes.

Podle státní televize CCTV vicepremiérka Sun hned po incidentu začala řešit stížnosti a úředníci měli stěžovatele jednoho po druhém navštívit.

Foto: Reuters

Ulice ve Wu-chanu

Jedenáctimilionové město je od 23. ledna odříznuté od okolí, bylo přerušeno vlakové i letecké spojení a zastaven provoz metra. Od 12. února jsou uzavřená i sídliště a většina obyvatel nesmí vycházet ze svých bytů. Vše od pořizování nákupů přes každodenní měření teploty až po cesty do nemocnice jim musejí zařizovat sousedské výbory.

Jedenáctimilionový Wu-chan je v karanténě, město ochromila panika

Koronavirus

Mnoho obyvatel si ale Guardianu i dalším médiím stěžovalo, že zaměstnanci výborů jim neposkytují potřebnou pomoc. Ti si zase stěžovali, že jsou přetížení.

V Číně kvůli koronaviru začínají padat hlavy

Svět

V Číně je celkem 80 555 případů nákazy, z toho 5737 ve vážném a kritickém stavu. Celkem 3042 nakažených nemoci podlehlo. Zotavilo se 53 764 osob.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám