Hlavní obsah

O nákaze jsme informovali pozdě, přiznal starosta Wu-chanu. Město stačilo opustit pět milionů lidí

– Peking

Starosta čínského města Wu-chan, kde propukla epidemie koronaviru 2019-nCoV, přiznal v čínské televizi CCTV, že se při jejím zvládání dopustil chyb, a nabídl svou rezignaci. Přiznal, že se informace zveřejňovaly pozdě, napsal list The Guardian. Ukázalo se, že i tentokrát Čína tajila informace, byť ne v takovém rozsahu jako v roce 2003 při epidemii SARS.

Stavbu nové nemocnice ve Wu-chanu navštívil i premiér Li Kche-čchiang.

Článek

„Nezveřejňovali jsme informace včas a také jsme je nevyužívali efektivně,” řekl starosta Čou Sien-wang, který čelil kritice obyvatel jedenáctimilionového města, že veřejnost nebyla informována včas o možných rizicích nákazy, která se objevila na konci prosince. Zpočátku jim také nebylo vysvětleno, jak se chránit.

Navíc se nedostává zdravotnického materiálu a nemocnice jsou přeplněné. Čou se hájil, že na tak velkou epidemii se není možné připravit a nemohou to udělat ani bohatá města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nemocnice ve Wu-chanu praskají ve švechVideo: Reuters

Ve Wu-chanu chybí zdravotnický materiál, nemocnice příliv pacientů nezvládají

Svět

Opožděné informování a nabídka rezignace

Starosta řekl, že by byl ochoten odstoupit: „Pokud to pomůže bránit šíření infekce, jsem ochoten na omluvu odstoupit. Stranický předseda Wu-chanu Ma Kuo-čchiang a já přijmeme jakoukoli odpovědnost.“

Zatím není jasné, zda odejde, ale v roce 2003 při epidemii SARS byl narychlo vyměněn starosta Pekingu, připomněl list The Daily Telegraph. Wu-chan v pondělí navštívil premiér Li Kche-čchiang, aby se seznámil se situací a ukázal obyvatelům, že na ně vláda nezapomněla.

Starosta současně podotkl, že to není čistě jeho vina, protože místní správa musí počkat na souhlas, než zveřejní všechny informace o viru: „Jako místní vládní představitel musím před zveřejněním informace, kterou získám, požádat o jeho schválení. Mnozí lidé to teď nechápali.“ Dodal, že reakce na nákazu byla „tvrdší než v jiných případech“. To může být narážka na nezvládnutou epidemii SARS.

Koronavirus potvrdili v Bavorsku

Koronavirus

Přistoupilo se ke skutečně bezprecedentním opatřením izolace Wu-chanu a dalších měst v provincii Chu-pej, kde byl přerušen provoz a místa byla de facto odříznuta. Přestala z nich létat letadla a vyjíždět vlaky a nemohou jezdit ani auta. „Uzavřeli jsme město, abychom zabránili šíření viru, ale je pravděpodobné, že budeme mít v dějinách špatnou pověst.“

Experti navíc pochybují, že uzavření města přineslo požadovaný efekt, protože bylo oznámeno několik hodin před uplatněním uzávěry. Mnozí tak mohli na poslední chvíli odjet a město opustilo od propuknutí nákazy pět milionů lidí. Byli to jak lidé, kteří odjeli za příbuznými na oslavy lunárního nového roku, tak ti, kteří nechtěli zůstat uzavřeni ve městě.

Nákazu koronavirem zjistí jen test, příznaky jsou podobné chřipce

Koronavirus

Otázkou také je, jak účinný byl screening odjíždějících lidí, u nichž se měřila teplota. Podle některých odborníků se u nakažených nemusejí objevit příznaky hned a teplotu nemají tak vysokou jako ti, kdo se nakazili příbuzným virem SARS-CoV, kteří mívají přes 38 stupňů Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám