Hlavní obsah

Lidé se vracejí k běžnému fungování, tři čtvrtiny čekají druhou vlnu

Téměř tři čtvrtiny Čechů očekávají druhou vlnu pandemie koronaviru. Nejčastěji jde o lidi starší 66 let. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos. Přitom pocit osobního ohrožení nákazou je v Česku momentálně nejnižší od vyhlášení nouzového stavu 12. března. Má ho 55 procent dotázaných, za poslední měsíc se tato osobní obava snížila o 13 procentních bodů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Klesajícímu pocitu ohrožení a rozvolňování preventivních opatření odpovídá i chování lidí, kteří se stále více vracejí k běžnému fungování,“ uvedla agentura. Osobní styk se známými stále omezuje asi třetina lidí, zhruba stejný podíl Čechů také zbytečně nevychází z domu.

Polovina veřejnosti se domnívá, že dostat virus pod kontrolu potrvá déle než šest měsíců. Na konci dubna měla tento pocit zhruba třetina lidí. Desetina populace naopak míní, že virus je již nyní pod kontrolou.

Peková: Druhá vlna nebude, za půl roku covid zmizí

Koronavirus

„Obavy z dopadů pandemie na zaměstnání či zdroj obživy zůstávají stejné jako před měsícem,“ uvedl Ipsos. Třetina ekonomicky aktivních Čechů se obává, že jejich firmy budou muset v důsledku krize propouštět. Většina lidí je přesvědčena, že se bude zdražovat, téměř tři pětiny dotázaných se obávají nutnosti snížit své životní standardy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám