Hlavní obsah

Lidé se jeli uklidnit ke Karvinskému moři

Právo, Denisa Doležalová

Vyhrocená situace kolem nařízení či nenařízení karantény Karvinska, která se děla o prodlouženém víkendu, přinesla mnoha obyvatelům tohoto regionu velký stres. Například rodina Wroblových z Karviné telefonovala na hygienu a vyptávala se, co mají dělat a jak se mají chovat.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Stovky lidí vyrazily o prodlouženém víkendu ke Karvinskému moři.

Článek

„Co vám mám říct? Prostě chaos pokračuje. Nevěděli jsme, zda se nějak připravit, nakoupit či třeba raději odjet. Nakonec jsme se se ženou rozhodli, že na to nebudeme myslet, a vyrazili jsme s dětmi tady k vodě. Původně jsme dnes měli být na cestě do Chorvatska, ale Slovinsko to teď nějak zpřísnilo, tak jsme to ještě odložili. Tak si místo Jadranu užíváme Karvinské moře,“ líčil Právu v neděli odpoledne Pavel Wrobel.

A nebyli sami, kteří ve vedru vyrazili k jezeru, které leží přímo pod těžními věžemi v sousedství Dolu Darkov. Stovky lidí se sem přijely uklidnit a oddychnout si.

Dorazili i turisté z Polska

„Táhne se to čtyři měsíce a kdo nám tady pomůže? Na dovolenou nyní nemáme peníze, muž přišel o práci a já jsem v důchodu. Jsme rádi, že radnice to konečně tady dala dohromady. Je tu hezky. Hlavně ať nás nezavřou do karantény. V tom našem panelákovém bytě se nedá ve vedru vydržet. Na ty roušky a dezinfekci už jsme si zvykli,“ svěřila se osmašedesátiletá paní Helena z Karviné.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Lidé rádi využili teplého počasí.

Ke Karvinskému moři vyrazily v neděli odpoledne i dvě studentky z nedaleké Stonavy. „Chodíme sem na procházku se psy. Je to tu fajn. Čistá voda. Bývá tu hodně rybářů, prý jsou tu velcí sumci. Je tu i hodně cyklistů a rodin s dětmi,“ ukazovaly s tím, že lidí stále přibývá.

Karvinsko do karantény nepůjde, rozhodli hygienici

Koronavirus

„Teď je jich tu asi nejvíce. Přes týden jich bývá mnohem méně,“ řekla děvčata, která o možném vyhlášení karantény vůbec netušila.

Ke Karvinskému moři v neděli přijeli i polští turisté. „Nákaza? Ne, té se tady venku v přírodě opravdu nebojíme, i když jsme vedle dolů. U nás je mnohem více případů. Máme tady rodinu, přijeli jsme na dovolenou. Původně jsme chtěli jet do Itálie, ale pojedeme až za rok,“ popisoval Darek Gawlas z Katovic.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Jezero leží přímo pod těžními věžemi v sousedství Dolu Darkov.

Dodal, že samozřejmě s bratrem řešili, zda nebude vyhlášená karanténa. „Prostě bychom sedli do auta a jeli domů. Co by nám zbývalo? Snad to klapne. Děcka se těší do dinoparku a ostravské zoo,“ sdělil.

Vojtěch: Situace na Karvinsku není nikterak závažná, má to v gesci krajská hygiena

Koronavirus

Karvinské, nebo také Darkovské, moře vzniklo vlivem důlních poklesů. V minulosti jezero prošlo rozsáhlou rekultivací, která trvala dvanáct let a stála kolem 360 milionů korun. Karvinská radnice jezero proměňuje na rekreačně-sportovní areál. Letos zde vznikla pláž, přibyly lavičky, mola, převlékárna, cyklostezka a toalety.

„Původně jsme chtěli jezero letos slavnostně otevřít s těmi novinkami, ale protože tu máme tuto situaci, tak jsme na jeho dokončení nechtěli příliš upozorňovat. Vše zde ale funguje, je volně přístupné. Neplatí zde omezení pro pět set lidí jako na koupalištích, není to nijak oplocené. Místa kolem jezera je dost, aby se daly dodržovat rozestupy,“ vysvětlil karvinský mluvčí Lukáš Hudeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám