Hlavní obsah

Léto začíná, ale slibované poukazy na dovolenou jsou v nedohlednu

Právo, Jakub Svoboda

Letní dovolenková sezona se blíží, ale rekreační poukazy na dovolenou v tuzemsku pro zaměstnance s vládní podporou, které ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) slibuje už od konce března, jsou zatím stále v nedohlednu.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Také v areálu kempu La Rocca v Konstantinových Lázních se pečlivě přichystali na uvítání turistů.

Článek

Opatření by podle ministerstva mělo pomoci domácím podnikatelům, kteří působí v cestovním ruchu, zmírnit dopady pandemie. Zástupcům firem, z nichž celá řada se teď potýká s velkými hospodářskými problémy, se ale nelíbilo, že by na dovolenkové vouchery měli v této situaci přispívat i zaměstnavatelé, takže MMR hledá jiné řešení.

A podle informací Práva už od svého požadavku na příspěvky od zaměstnavatelů ustoupilo.

Možná pomůže stát

Původně se MMR chystalo navrhnout, že by se na digitální poukaz pro zaměstnance ve výši 10 tisíc korun složili stát, zaměstnavatel a zaměstnanec, který by za něj pořídil dovolenou v ČR. Stát by dal 4000 korun, zaměstnavatel 3000 Kč a odečetl si to z daní a zaměstnanec by si doplatil zbytek 3000 Kč, případně částku nad rámec desetitisícového poukazu.

Nyní se rýsuje idea, že by příspěvek zaměstnavatelů na sebe převzal stát. „Primárně nechceme zatížit zaměstnavatele povinností přispívat, jelikož chápeme složitost jejich situace,“ řekl Právu mluvčí MMR Vilém Frček.

Kam a kdy můžeme vyrazit na dovolenou. Stav v nejoblíbenějších destinacích

Koronavirus

Možnost uplatňování poukázek by se podle něj zacílila jen na nejvíce postižené regiony, které se potýkají s nízkou obsazeností, často kvůli výpadku zahraniční klientely.

„Optimální zaměření, výše podpory i územní dopad jsou předmětem diskuse s ministerstvem financí (MF) a Národní ekonomickou radou vlády (NERV),“ sdělil Právu Frček.

„V první vlně očekáváme zejména aktivní účast státu a zároveň dosažení pákových efektů tak, aby do nejvíce ohrožených segmentů ekonomiky šlo co možná nejvíce peněz. Rádi bychom podporu směřovali tam, kde je propad turistů nejvyšší, což jsou třeba lázeňská města,“ dodal Frček.

Finance preferují dotační programy

Vouchery by měly být podle něj uplatnitelné v ubytovacích zařízeních včetně lázeňských provozoven, ale i v cestovních kancelářích a agenturách na nákup tuzemského zájezdu.

Dovolené se mohou Čechům prodražit kvůli povinnému testování

Cestování

„Zapojení dalších služeb je v diskusi. Budeme jednat také s kraji o možných synergiích,“ doplnil Frček s tím, že zahájení poskytování voucherů se bude odvíjet od výsledků jednání s MF a vládní radou NERV. Ministerstvo financí má ale k projektu výhrady.

„Je potřeba vycházet z předpokladu, že možnosti cestování pro miliony Čechů letos budou velmi omezené, a budou tak často volit domácí destinace, což potvrzují i první informace o postupném vyprodávání ubytovacích kapacit v ČR. Z tohoto pohledu se jakákoliv dodatečná plošná stimulace poptávky jeví jako problematická, protože povede jen k růstu cen,“ sdělil Právu Tomáš Weiss z tiskového odboru úřadu.

Za obecně vhodnější řešení tak MF podle něj považuje cílenou dotační výpomoc přes vybrané programy MMR nebo ministerstva průmyslu a obchodu, zaměřené primárně na malé podniky. „Stát by zde mohl sehrát úlohu propagátora domácí dovolené a případně i koordinátora,“ dodal Weiss.

Jak zmírnit stesk po cestování

Cestování

Svaz obchodu a cestovního ruchu uvedl, že podpora tuzemského cestovního ruchu formou výhodných státních poukazů je zásadní. Podle člena představenstva Svazu průmyslu a dopravy a NERV Petra Jonáka by vouchery měly být spolufinancované lidmi a mířit by měly primárně na ubytování v ČR na nejméně několik dní, aby vyvolaly multiplikační efekt.

„Lidé během dovolené budou utrácet i v restauracích, muzeích. Poukazy by také měly být časově omezené, aby přinesly okamžitou poptávku, a tím i potřebnou likviditu,“ doplnil Jonák. Lidé si sami mají vybrat, u kterých provozovatelů poukazy uplatní.

Podle průzkumů se většina Čechů ještě o své letošní dovolené nerozhodla. MMR a státní agentura CzechTourism chtějí sledovat a vyhodnocovat obsazenost ubytovacích kapacit na letní sezonu i po jejím skončení. V cestovním ruchu, který podle CzechTourism tvoří tři procenta hrubého domácího produktu ČR, je zaměstnáno na čtvrt milionu lidí.

Letošní propad tržeb v odvětví kvůli koronaviru se odhaduje na 45 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám