Hlavní obsah

Jak zmírnit stesk po cestování

Novinky, Taťána Marenčíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už jste cestovatel tělem i duší, který horko těžko přetrpí dva měsíce bez čerstvě vytištěné letenky v ruce, nebo klasičtější dovolenkář, vybírající moře na léto a hory na zimu, smutek po výletech za hranice nejen republiky, ale i všedních dnů neodmyslitelně provází koronavirovou krizi. A ač zdaleka nepatří k těm nejpalčivějším problémům, lze jej alespoň částečně zmírnit domácími tvůrčími aktivitami spojenými s cestováním.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Plánovat příští zahraniční dovolenou lze i bez přesného termínu.

Článek

Fotky a nic než fotky

Za léta cestování jistě máte několik paměťových karet se snímky, z nichž už si část možná ani nepamatujete. Co takhle je konečně „oprášit”, vyselektovat a upravit? Drobnými zásahy v jednoduchých grafických programech můžete oživit dávno zapomenuté vzpomínky a následně si vytvořit řádně zkatalogizovaná fotoalba nebo fotoknihy. A pokud žijete spíše okamžikem, můžete z nich s předstihem nechat vyrobit dárky pro nostalgičtější členy rodiny nebo přátele. Kdy jindy bude vhodnější doba než teď?

Žebříčky a soutěže s blízkými

Když už máte po ruce nějaké ty reprezentativní snímky, můžete si se svými oblíbenými spolucestovateli udělat žebříček těch nejoblíbenějších zemí nebo minisoutěž o nejpovedenější snímek. A že se nemůžete, nebo zodpovědně raději nechcete vídat? Nevadí, v dnešní době sociálních sítí není nic jednoduššího než to spáchat virtuálně. Možná tím dokonce inspirujete své známé, aby v bezpečnějších časech zavítali do míst, která by je předtím nikdy nenapadla, ale z fotografií je nachla. A krásně si u toho zavzpomínáte.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Plánovaní cest do přírody mimo hlavní turistické tahy se nabízí jako bezpečnější varianta.

Doplnění výbavy

Lékárničku si na cesty bere snad každý odpovědný cestovatel, ač ji v ideálním případě nepotřebuje. Se vším tím shonem panujícím před dovolenou se ne vždy najde čas na kontrolu toho, co v ní došlo, stavu zavazadel nebo obstarání adaptérů do zásuvek, repelentů s účinnou látkou DEET v balení povoleném pro přepravu letadlem apod. Teď je čas si vše v klidu projít a připravit se „na potom“. Některé e-shopy navíc vzhledem k situaci zlevňují nyní málo prodávané cestovatelské zboží, které se hromadí na skladech.

Využijte malé vytíženosti v turistickém ruchu

Značná část nejžádanějších nejen evropských dovolenkových destinací se před pandemií potýkala s přesným opakem současného problému – nadměrným množstvím turistů. Což mohlo samozřejmě negativně ovlivnit některé služby. Získat doplňující informace od vlastníků ubytování, drobných podnikatelů v místě kýžené dovolené, turistických organizací nebo i cestovatelských fór proto někdy mohl být tvrdší oříšek vyžadující čas. Teď nastala přesně opačná situace a zájem ze strany potenciálních turistů bude pravděpodobně kvitován s nadšením. Žádané informace a tipy pro budoucí dovolenou by tak měly dorazit cobydup.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Během snění můžete třeba postupně doplňovat vybavení na budoucí cesty.

Plánujte a těšte se

Jezdit prstem po globusu a snít je dovoleno bez ohledu na momentální situaci na hranicích či za nimi. Pokud si navíc cesty organizujete sami, víte, že průzkum daných lokalit, možností přesunů, ubytování a aktivit zabere moře času. V současnosti sice nelze s jistotou kalkulovat s přesnými daty a čísly letů či autobusových linek, ale pro ujasnění si kam chcete vyrazit, v jakém ročním období a co tam budete dělat je ideální doba. A až to zase půjde, budete připraveni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám