Hlavní obsah

Laboratoře sice mohou testovat, ale neodebírají vzorky

Právo, Stáňa Seďová

Ministerstvo zdravotnictví sice vyhlásilo nový seznam celkem 18 laboratoří, kam se mohou vydat lidé, kteří mají zájem se nechat testovat na koronavirus na své náklady, ale problém je, že tato soukromá pracoviště mnohdy nemají odběrová místa. Čekají tak na další pokyny z ministerstva.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Zdravotník v ochranném obleku ukazuje testovací sadu, kterou se dělají výtěry nosní dutiny.

Článek

Jediné místo v Praze, kde bylo možné se v pátek nechat otestovat, a to i v režimu samoplátce, kdy si zájemce hradí test sám, bylo odběrové centrum ve FN Motol. Tam se však nyní děsí enormního zájmu, nezahájí-li i ostatní soukromá pracoviště odběry a následně testy.

Hamáček: Za prací bude možné dojíždět až 100 kilometrů za hranice

Koronavirus

„I já sama jsem prohlížela webové stránky ostatních laboratoří, které ministerstvo schválilo, a dozvěděla jsem se, že teprve doplní informace o odběrových místech. Jsme tak jediní, tedy byli jsme. Naše centrum funguje každý všední den od 8 do 15 hodin,“ sdělila Právu Pavlína Danková, mluvčí FN Motol.

„Testujeme i samoplátce, které rovněž náš lékař odebere, ale na pokyn ministra zdravotnictví i my máme upřednostnit pacienty, které doporučí praktik nebo hygiena. Máme k dispozici pro toto jednoho lékaře a jednu sestru, a když s každým pacientem stráví 20 minut, zvládnou maximálně 30 lidí za den,“ vysvětlila Danková.

Přes den v klubu, v noci escort. Novým pravidlům se přizpůsobují i nevěstince

Koronavirus

Nedostane-li se ministerstvo zdravotnictví ke konkrétním pokynům a nenastaví-li si určené laboratoře postup odebírání vzorků zájemcům, obávají se v motolské nemocnice návalu lidí v pondělí ráno.

„Nemůže k nám přijít 300 lidí. Ty nebudeme schopni obsloužit. A pak by tu mohlo dojít k třenicím a konfliktům mezi zájemci o testy,“ hrozí se mluvčí FN Motol.

Reklama

Výběr článků

Načítám