Hlavní obsah

Kvůli přívalu nemocných hrozí omezení zdravotní péče

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pacientů s covidem-19 v nemocnicích přibývá denně po desítkách. Některé nemocnice se už připravují na to, že kvůli nárůstu nemocných omezí plánované zákroky. Navíc jim může chybět personál, protože specializovaná lůžka nemůže obsluhovat jakýkoliv zdravotník, ale jen ten příslušně vyškolený.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Na koronavirus často umírají lidé, kteří trpí obezitou a cukrovkou. Ilustrační foto

Článek

Pokud by nemocní přibývali stejným tempem ještě několik týdnů, ventilátory by mohly dojít. To řekl na neveřejném jednání ministr zdravotnictví Roman Prymula poslancům zdravotnického výboru.

Prymula: Lůžka s ventilátory jsou v Praze téměř zaplněna

Koronavirus

Jak Právo informovalo už ve čtvrtek, Prymula varoval před naplněním kapacit v Praze, kde ve středu přibylo rekordních 601 nakažených a kde jich je nyní už 5000. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), která zveřejnil server Hlídač státu, je k dispozici celkem 22 872 lůžek s možností dodávat pacientovi kyslík. Pro pacienty s covidem je vyhrazeno 979 z nich.

Minulý týden byla celorepublikově volná třetina standardních lůžek s kyslíkem a polovina umělých plicních ventilací. Jenže od té doby vzrostl počet hospitalizovaných ze 413 o polovinu a počet těžce nemocných z 93 rovněž o polovinu.

Podle Prymuly se naplněnost speciálních lůžek blíží limitu, ale zatím kapacita stačí. „Horší jsou kapacity lůžek s ventilátory. Pokud by trend pokračoval tak, jak je nastartován, ještě několik týdnů, tak se dostaneme do problémů,“ uvedl. Rozdělení na lůžka covidová a necovidová podle něj bude zrušeno a přijímají se kroky, aby kapacita stačila. Například se odloží některé neakutní plánované zákroky.

Pomoci mohou medici

V rozhovoru pro Reflex Prymula ve čtvrtek řekl, že zatím není takový tlak na plicní ventilátory. „Primárně potřebujeme kyslík a toho máme zatím dost. Léčba kyslíkem se stává zlatým standardem,“ uvedl. Řekl také, že z posledních dnů se zdá, že nárůst pozitivně testovaných neroste exponenciálně, což naplňuje mírným optimismem.

V případě přeplnění nemocnic by stát podle Prymuly mohl otevřít improvizované kapacity, například lázně, a tam pacienty umisťovat. „Máme zhruba osm různých scénářů, v sedmi příznivých to nebudeme potřebovat,“ řekl.

Česko má rekordní počet mrtvých s covidem za den, zemřelo 19 lidí

Domácí

Vzhledem k tomu, že roste počet nakažených zdravotníků, může se stát, že lůžka budou, ale dojde personál. Právě to české nemocnice v tuto chvíli trápí víc než nedostatek míst. „Bude potřeba zapojení mediků a poučených laiků do nějakých činností. Laici by pomáhali s úkony, které nevyžadují medicínské vzdělání,“ řekl Prymula. Medici pomáhali i na jaře.

„Pokud se bude situace zhoršovat, nevidím jako největší problém samotná lůžka, ale vytíženost a množství zdravotnického personálu,“ řekl Právu ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny Vlastimil Vajdák. V brněnské nemocnici jsou zatím čtyři pacienti s těžkým průběhem.

Žena porušila karanténu a s koronavirem šla mezi lidi. Dostala tři roky podmíněně

Krimi

„Lidé jsou cenná komodita. Zatím je máme, ale vzalo by nám je zavření prvních stupňů základních škol, případně že by se nakazili,“ uvedl pro Právo ředitel pražské motolské nemocnice Miloslav Ludvík. V Motole leží s covidem 32 pacientů, z toho čtyři v závažném stavu. Podle ředitele leží v Motole i několik bezpříznakových pacientů pozitivních na koronavirus včetně jednoho novorozence. „V případě horšího scénáře můžeme pozastavit plánované výkony, jako například totální endoprotézy,“ řekl Ludvík.

„Pokud by došlo k přílivu většího množství pacientů, budeme muset omezit plánovanou péči,“ potvrdila Právu mluvčí pražské Všeobecné fakultní nemocnice Marie Heřmánková. Ve VFN se léčí 19 pacientů s koronavirem, pět pacientů ve vážném stavu na plicní ventilaci a jeden na mimotělním oběhu.

„Další dva dny rozhodnou“

Pacienti s covidem přibývají i v plzeňské fakultní nemocnici, ve čtvrtek jich bylo 40. „Šest z nich bylo napojeno na umělou plicní ventilaci, deset je na lůžku JIP,“ sdělila Právu mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. „Pokud i nadále poroste nutnost vyčleňovat lůžka pro pacienty s covidem, bude se muset omezit péče o ty ostatní. I když jsme velká nemocnice, prostorové a hlavně personální kapacity jsou dané a i při navyšování kapacit máme určité limity,“ podotkla Levorová.

K omezování standardní péče, budou-li nemocní přibývat, bude muset přikročit i nemocnice v Uherském Hradišti, kam svážejí pacienty s covidem-19 z celého Zlínského kraje.

ON-LINE: Večerní přírůstek nakažených je opět vysoký

Koronavirus

Šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek řekl, že další dva dny rozhodnou. „Zatím to vypadá, že se vývoj daří, snad i novými opatřeními, brzdit,“ uvedl.

Optimistická predikce podle něj počítala s 30 tisíci nově pozitivně testovanými za září, pesimistická se 70 tisíci. Optimistická hranice byla už překonaná, do 23. září přibylo 30 845 nakažených.

Zásadní je podle Duška snížit podíl nakažených v celkovém počtu testů. Ten v sedmidenním průměru roste už od začátku srpna, kdy byl kolem tří procent, středeční údaj je 10,71 procenta. Podle Duška trvá zhruba deset dní od zjištění diagnózy po případnou hospitalizaci, do vážného stavu se pak pacient dostane za dalších zhruba pět až deset dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám