Hlavní obsah

Koronavirus ztrácí sílu a je méně smrtící, tvrdí italští lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Nový typ koronaviru ztrácí na síle a je čím dál tím méně smrtící. V rozhovoru pro televizi Rai to řekl profesor Alberto Zangrillo, šéf jednotky intenzivní péče v nemocnici San Raffaele v Milánu. K jeho názoru se připojil Matteo Bassetti, který je šéfem kliniky pro infekční nemoci v janovské nemocnici San Martino.

Foto: Profimedia.cz

Profesor Alberto Zangrillo

Článek

„Z klinického hlediska koronavirus už neexistuje,“ prohlásil Zangrillo. Upozorňuje na to, že výtěry provedené v posledních deseti dnech ukázaly, že množství volného viru v krvi je zcela nepatrné ve srovnání se vzorky z doby před jedním či dvěma měsíci. „To potvrzují i další odborníci, jako například profesoři Clementi či Silvestri,“ řekl.

Pro druhou vlnu nejsou důkazy

„Musíme se znovu stát normální zemí,“ tvrdí a pokračuje: „Někdo musí převzít zodpovědnost za terorizování země. Naše jednotky intenzivní péče jsou prázdné.“ Upozorňoval na skutečnost, že někteří experti děsí varováním před druhou vlnou epidemie.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Pro další vlnu nákazy přitom podle Zangrilla nejsou důkazy. „Tři měsíce nám předkládají řadu čísel, která mají nulovou hodnotu a nejsou žádnými důkazy,“ řekl. Viry MERS a SARS, dvě předchozí nákazy, jsou podle jeho slov „navždy pryč“. A to čeká i koronavirus.

Státní tajemnice ministerstva zdravotnictví Sandra Zampaová je vůči tvrzení profesora zdrženlivá. Tvrzení o zmizení viru podle jejích slov zatím nebylo podloženo vědeckými důkazy. „Vyzvala bych ty, kteří jsou si tím jistí, aby Italy nemátli,“ uvedla. „Místo toho bychom měli nabádat Italy k zachovávání maximální obezřetnosti,“ dodala.

Peking připustil, že virus nepochází z wuchanského trhu

Koronavirus

Itálie je z hlediska počtu úmrtí nakažených koronavirem na třetím místě za Spojenými státy a Velkou Británií. Denní počty úmrtí i nových případů nákazy se tento měsíc postupně snižovaly. Vláda nicméně stále nabádá k opatrnosti a upozorňuje, že na oznámení vítězství nad koronavirem je příliš brzy.

Anketa

Věříte, že na podzim přijde další vlna onemocnění koronavirem?
Ano
40,2 %
Ne
59,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7412 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Koronavirus pročistil ovzduší

Ačkoli to v době šíření koronaviru SARS-CoV-2 může znít paradoxně, leckde se obyvatelstvu v době pandemie dýchá lépe. Březnové satelitní záběry prokázaly...

Koronavirus: Konec exponenciálního růstu

Denní nárůst počtu nových pacientů s nemocí covid-19 je ve všech zemích podobný a ukazuje se jedno pravidlo: zhruba mezi pátým až osmým týdnem křivka s novými...

Výběr článků

Načítám