Hlavní obsah

Koronavirus: Konec exponenciálního růstu

Novinky, Kateřina Mahdalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denní nárůst počtu nových pacientů s nemocí covid-19 je ve všech zemích podobný a ukazuje se jedno pravidlo: zhruba mezi pátým až osmým týdnem křivka s novými přírůstky začíná klesat. To se týká i České republiky, která se nachází v 58. dni od prvního potvrzeného případu.

Článek

V úvodním grafu jsme zachytili Česko, Rakousko, Dánsko a Švýcarsko, které mají podobné údaje, ačkoli přijaly různá opatření od sociálního distancování až po utlumení ekonomiky. Česko a Rakousko přijaly opatření přísná, Švýcarsko naproti tomu značně volná a v poměru nakažených na počet obyvatel patří k nejhůře zasaženým zemím Evropy.

Nesledujeme tentokrát kumulativní počty, ale mezidenní změny. V kumulativních srovnáních se jednotlivé země pochopitelně velmi liší celkovými počty potvrzených nakažených v závislosti na věkové struktuře obyvatelstva, přijatých preventivních opatřeních a podobně.

Křivka se zplošťuje i ve Švédsku, které rovněž patří k zemím, které přijaly velmi volná opatření v podstatě na bázi doporučení. Země nezavedla žádné tvrdé restrikce, má velmi vysokou smrtnost pacientů s covid-19, ale i zde je zcela jasný vývoj: počty nakažených při mezidenním porovnání v tuto chvíli klesají.

Mezidenní změna má velmi podobný průběh a lze říci, že přibližmě od 70. dne křivky začínají klesat.

Platí to i pro země s velmi vysokými počty potvrzených případů nákazy. I zde je trend stále stejný.

Tento model, zejména rychlý exponenciální nárůst a následný pokles počtu nových pacientů denně, se neliší ani u zemí, které přijímaly velice různá preventivní opatření. Ve druhém grafu sledujeme vývoj v Německu, Itálii, Španělsku a Velké Británii.

Koronavirus v datech: Sociální izolace zafungovala

Koronavirus

I zde je možné vidět stejný vývoj – křivky s mezidenní změnou klesají.

V tuto chvíli řada vědců upíná pozornost k tomu, co tento mezidenní pokles nově nakažených pacientů způsobuje.

Průzkum: Češi se v době koronaviru přestávají bát

Ekonomika

Jako vysvětlení je možné uvádět přijatá preventivní opatření a disciplinovanost obyvatel. To ale zatím nedává odpověď na to, proč se podobným způsobem počty snižují i v zemích, které k ohrožení koronavirem přistupovaly velmi volně.

Ukázkou jsou například Spojené státy nebo Velká Británie. V USA v tuto chvíli denní přírůstky stagnují na podobné úrovni, tedy křivka se zploštila a vědci předpokládají podobný vývoj jako v jiných zemích. S ohledem na vysokou populaci (téměř 330 milionů lidí) je zobrazujeme v samostatném grafu.

Reklama

Výběr článků

Načítám