Hlavní obsah

Koronavirus spustí vlnu duševních nemocí, varují psychiatři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karanténa bude mít podle psychiatrů pro řadu lidí následky. Podle průzkumu jim výrazně přibývá počet akutních případů. Lékaři si dělají starosti především o děti a seniory, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Psychiatři podle průzkumu zaznamenali úbytek schůzek, přibyl ale počet akutních případů. „Už teď můžeme vidět, jaký duševní dopad koronavirus na lidi má,“ upozornila profesorka Wendy Burnová, ředitelka hlavní profesní organizace psychiatrů Spojeného království Royal College.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Obáváme se, že někteří lidé by potřebovali akutní pomoc, které se jim nedostává. Během izolace se u nich hromadí problémy,“ dodala. Uvolnění opatření navíc podle Burnové spustí „vlnu tsunami“, což znamená, že psychiatričtí lékaři budou přetížení a nebudou stíhat vyšetřit všechny pacienty.

Podle průzkumu, kterého se zúčastnilo 1300 psychiatrů po celé Británii, vzrostl počet akutních případů o 43 procent, přičemž počet schůzek klesl o 45 procent.

„Zdá se, že pacienti mají příliš velký strach na to, aby vyhledali pomoc,“ uvedl jeden z psychiatrů. Další dodal, že se u pacientů rozvinuly duševní nemoci jako přímý následek koronaviru a opatření, které britská vláda učinila. Největší starosti si psychiatři dělají o děti a seniory, kteří „nedostávají takovou podporu, jakou potřebují.”

V Británii se dosud koronavirem nakazilo 238 004 lidí, 34 078 jich zemřelo. Takzvané reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí infikuje jeden nakažený, se nyní v Británii pohybuje v rozmezí 0,7 až 1,0.

Reklama

Výběr článků

Načítám